TELO IMA ODBRAMBENE MEHANIZME: Kijanje je spas od mikroba!

Autor:

Lifestyle

30.12.2017

23:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako većina nas nesvesno zeva, štuca, trza se ili trepće, svaka od ovih radnji ima za cilj da nas održi zdravima i normalnima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Kijanjem se telo rešava "smeća" koje pokušava da uđe u organizam, a to su obično alergeni i mikrobi

Majka priroda je napravila naše telo gotovo savršenim, barem kada su u pitanju odbrambeni mehanizmi. Iako većina nas nesvesno zeva, štuca, trza se i trepće, za svaku od ovih radnji postoji razlog. Drugim rečima, one služe da nas održe zdravima i normalnima.

Zevanje 

Ono služi za "hlađenje mozga", posebno ako je prestimulisan ili prezauzet.

Kijanje

Njime se telo rešava "smeća" koje pokušava da uđe u organizam, a to su obično alergeni, mikrobi, prašina i ostali iritansi. 

Rastezanje

Ljudi se instinktivno rastežu kako bi pripremili telo za fizičke aktivnosti koje ih čekaju tokom dana. Dok se istežemo, u isto vreme rade mišići, pokreće se cirkulacija i popravlja raspoloženje.

Štucanje

Kada se iziritira pneumogastrički živac, počinjemo da štucamo. Obično se to događa kada prebrzo pojedemo hranu, progutamo prevelik komad ili se jednostavno prejedemo. Ovaj živac smešten je blizu dijafragme i želuca. 

Iznenadni trzaj

Verovatno ste to doživeli kada ste legli na spavanje. Polako počinjete da tonete u san i odjednom vam se celo telo trgne kao da je doživelo električni šok. Ovaj fenomen je rezultat naše evolucije i mozak zapravo pokušava da nas spase. Kada počnemo da tonemo u san, disanje se smiruje, puls se smanji, ali vrlo malo, a mišići počnu da se opuštaju. Naš mozak ovo interpretira kao pretnju smrću i zato nas šokira kako bismo se spasli.

Smežurana koža na prstima

Naše telo predugu izloženost vlazi tumači kao da je naša okolina postala preklizava. Zato se koža na prstima smežura da bismo se lakše kretali kroz klizave površine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading