OVE SUPE STVARAJU KAMEN I PESAK U BUBREGU: Hrana koju mnogi obožavaju pravi ogromne probleme

Autor:

Lifestyle

26.12.2021

16:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako niste znali, postoji hrana koja izaziva stvaranje kamenja i peska u bubrezima, evo na šta da obratite pažnju!

OVE SUPE STVARAJU KAMEN I PESAK U BUBREGU: Hrana koju mnogi obožavaju pravi ogromne probleme

Foto: pexels.com

Ako volite čorbice, pa još malo masnije i sam mesom ili ribom, vesti vas neće obradovati! Nefrolog Ana Korobkina ukazala je na opasnosti supa i čorbi od ribe i mesa.

Mnogi faktori utiču na zdravlje bubrega i stvaranje kamenaca - nedostatak vitamina i drugih nutrijenata, "loša" ishrana, a ne treba zaboraviti ni nasledni faktor. Kada je reč o ishrani nefrolog Ana kaže da postoji hrana koja u velikoj meri povećaca rizik od pojave kamenja i peska.

Ona ističe da "bogate" riblje i mesne čorbe treba ograničiti u ishrani, jer su štetne po zdravlje. Sadrže veliku količinu purina - organskih jedinjenja koja dovode do stvaranja kamena u bubregu.

Osim toga, preterani unos i neke druge hrane takođe može da izazove stvaranje kamenja. U ove namirnice spadaju kobasice (mesne perađevine sa velikom količinom soli i masnoća), a nefrolog napominje da su so oksalne kiseline, mononatrijum glutamat i sve vrste pojačivača ukusa veoma štetni za bubrege. Ne preporučuje s ni da preterate sa spanaćem i kiseljakom.

Da biste smanjili rizik od ove pojave, lekari savetuju da pijete dosta čaja i soka od brusnice.

Preporuka je i da se pridržavate mediteranske ishrane koja uključuje puno svežeg povrća, ribe, maslinovog ulja, morskih plodova.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Tagovi

Komentari (0)

Loading