NE IGNORIŠITE OVAKVU GLAVOBOLJU: Signal je da imate horesterol, preti vam opasnost od pucanja krvnih sudova!

Autor:

Lifestyle

13.12.2021

16:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna vrsta glavobolje, sasvim neočekivano, može da bude simptom povišenog holesterola!

NE IGNORIŠITE OVAKVU GLAVOBOLJU: Signal je da imate horesterol, preti vam opasnost od pucanja krvnih sudova!

Foto: pexels.com

Glavobolja

Povišen holesterol je ozbiljan zdravstveni problem koji se najčešće javlja usled unosa previše masne hrane i manjka fizičke aktivnosti. Najčešće nema nikakve simptome, što ga čini još opasnijim.

Međutim, britanski stručnjaci upozoravaju da možda ipak postoji jedan znak koji signalizira na ovaj problem.

"Uglavnom ne postoje neki tipični znači visokog holesterola, zbog čega je važno proveravati ga. To je skriveni faktor rizika, što znači da za to obično saznamo tek kada već ozbiljno uzme maha", kažu iz Britanske asocijacije za srce.

S obzirom na to da povišen holesterol ne daje simptome, jedini način da se sa sigurnoću utvrdi nivo je proverom iz krvi.

Republika

Foto: pexels.com

Glavobolja

 

Međutim, stručnjaci kažu da neobičan ili "tih" bol u zadnjem delu glave može da bude signal upozorenja.

"Blokada krvnih sudova u tom delu oko glave može da uzrokuje glavobolju u zadnjem delu glave. To se dešava kada dođe do začepljenja krvnih sudova zbog taloženja holesterola. Ukoliko se to ne leči, može da dođe do pucanja krvnog sudova i moždanog udara", upozoravaju stručnjci.

Kod nekih osoba povišen holesterol javlja se usled faktora na koje ne mogu da utiču – na primer, bolesti bubrega, nedovoljno aktivne štitne žlezde i slično – ali u većini slučajeva su za to zaslužne životne navike.

Na primer, unošenje previše zasićenih masti, manjak fizičke aktivnosti, pušenje, konzumiranje alkohola, neki su do faktora rizika za povišen holesterol.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading