Pet glavnih prednosti savremenih duvanskih uređaja u odnosu na cigarete

Autor: Republika

Lifestyle

10.12.2021

10:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ljudi puše zbog nikotina, ali umiru zbog katrana“. Ovu čuvenu rečenicu izgovorio je profesor Majkl Rasel još davne 1976. godine, koja je kao hipoteza kasnije poslužila u nalaženju rešenja za odvikavanje od ove štetne navike. Ipak, i gotovo pola veka kasnije, pušenje i borba sa duvanskim dimom i dalje predstavljaju jedne od glavih izazova iz oblasti javnog zdravlja.

Pet glavnih prednosti savremenih duvanskih uređaja u odnosu na cigarete

Foto: Pixabay

Duvanske alternative

Iako na svetu ima 1,1 milijarda pušača, dobra vest je da postoje savremene, na nauci zasnovani duvanske alternative koje počivaju na tehnologiji zagrevanja duvana i suštinski se razlikuju od cigareta. Najpoznatiji u ovoj kategoriji je IQOS, a poslednjih godina pojavljuju se i novi uređaji koji su zasnovani na tehnologiji zagrevanja kao što je Lil Solid.

Evo u čemu se ogledaju te razlike:

Nema štetnih produkata sagorevanja - Poznato je da je najveći neprijatelj zdravlja pušača duvanski dim, jer je glavni krivac za bolesti koje pušenje izaziva. Paljenjem cigarete, njena temperatura dostiže i do 900 stepeni, pri čemu se oslobađa preko šest hiljada materija, od kojih je oko 100 štetno ili potencijalno štetno.

Sa druge strane, uređaji koji zagrevaju duvan čine to na znatno nižoj temperaturi, pri čemu se izbegava sagorevanje i emisija štetnih materija koje se nalaze u duvanskom dimu.

Konzumacijom savremenih duvanskih uređaja stvara se aerosol, a ne duvanski dim - Aerosol predstavlja kombinaciju kapljica tečnosti, čvrstih čestica i vazduha. Sastav aerosola se bitno se razlikuje od sastava duvanskog dima, što su potvrdile i naučne studije, koje kažu da aerosol sadrži do 95 odsto manje štetnih materija u odnosu na dim cigarete.

U cigaretama ima katrana, kod duvanskih alternativa ga nema - Katran je još jedna štetna materija koja nastaje kao produkt sagorevanja cigarete, a koja šteti zdravlju pušača. Naime, poznato je da aktivni pušači nakon dugogodišnjeg staža u organizmu mogu da imaju ogromne količine nataloženog katrana, dok  ga savremeni duvanski proizvodi koji počivaju na tehnologiji zagrevanja, a ne sagorevanja duvana uopšte ne proizvode.

Republika

Foto: Screenchot

 

Proizvodi koji zagrevaju duvan stvaraju značajno manje količine ugljen monoksida - Prilikom pušenja cigareta, ugljen monoksid ostaje nerazgrađen u organizmu i lako se vezuje za hemoglobin, jer ima 200 puta veću sposobnost vezivanja za hemoglobin od kiseonika. Naučno dokazane alternative stvaraju gotovo 98 odsto manje ugljen monoksida i znatno niže nivoe drugih štetnih sastojaka.

Nema sagorevanja, pa nema ni pepela - Svi znamo koliko pepeo može da bude iritantan, najviše zbog neprijatnog mirisa. Konzumacijom uređaja koji zagrevaju duvan izbegnut je i ovaj nusprodukt sagorevanja, pri čemu uživanje u pravom ukusu duvana ne izostaje. Dodatno, studije su pokazale da je zadovoljstvo osoba koje su potpuno prešle na IQOS uporedivo sa zadovoljstvom osoba koje su nastavile da konzumiraju cigarete.

Ipak, iako su savremeni duvanski proizvodi bolja opcija od nastavka pušenja, oni nisu bez rizika. Zato je najbolja odluka koju pušač može da donese - da se u potpunosti odrekne duvana i nikotina.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading