ZBOG JEDNE GREŠKE MESO POSTAJE KANCER NA TANJIRU! Nutricionistkinja otkrila poražavajuće podatke - TO JEDEMO SVAKI DAN!

Autor: Republika

Lifestyle

07.12.2021

22:00

Spremanje na masti je sve popularnije u poslednjih deset godina, a nutricionistkinja otkriva grešku koju mnogi prave!

ZBOG JEDNE GREŠKE MESO POSTAJE KANCER NA TANJIRU! Nutricionistkinja otkrila poražavajuće podatke - TO JEDEMO SVAKI DAN!

pixabay.com

Istraživanje koje je sproveo Zavod za javno zdravlje "Batut" pokazalo je da građani Srbije ne konzumiraju voće svaki dan. Hleb i masno volimo, pa je spremanje hrane na masti poraslo za 14 odsto u poslednjih deset godina.

Pitanje koje se nameće je da li je mast zdrava ili nije, a na to je u emisiji "150 minuta" na TV Prva odgovorila nutricionistkinja Milka Raičević.

- Mi zaboravljamo da je vekovima Srbija imala svinje koje su pasle i jele žir. To je sada nažalost postalo samo trend kada je u pitanju organsko gajenje svinja i to je ta mast od mangulice koja je i te kako prisutna, ali većina ljudi sebi to ne može da priušti - kaže nutricionistkinja.

- Ali, moramo naučiti jednu stvar, mast ima u sebi zaista zdrave masnoće i ono što je najbitnije, mi smo ti koji pravimo greške. Ako termički pripremate hranu i uzmete u rerni da ispečete neko parče mesa, onda bi trebalo da to masnoća bude i meso natrljano mašću i stavljeno u hladno, a ne da dođe do hemijske reakcije zagrevanja masti ili ne daj bože kada se mast puši, pa stavite jedno parče mesa i stvori se ona divna pokorica. Međutim, tu nemamo ništa zdravo, tu su svi oni toksini koje je mast proizvela i koji su i te kako štetni. Još je pogubnije ako odete i kupite neki roštilj, pa onda imate ono zagorelo, što mi volimo. To je problem jer je to ništa drugo nego kancer na tanjiru. Ako to svaki dan jedete onda u svakom slučaju dolazi do velikih problema. Međutim, ako vi termički pripremite hranu, pa dodate na kraju pripreme kašiku masti, onda je to i te kako zdravo, ali ako zamenite mast maslinovim uljem, vi ćete istopiti holesterol ili smanjiti barem za neke tri-četiri jedinice - dodaje.

Nutricionistkinja Raičević ističe da meso ne treba jedemo svakodnevno, a otkriva i čime možemo da ga zamenimo.

- Meso treba da jedemo jednom eventualno dvaput sedmično. Ako dodamo tome da umesto mesa možete da pojedete pasulj, pečurke, grašak, sojine pljeskavice i ostalo, zaista nam meso ne treba - kaže ona.

Istraživanje "Batuta" je pokazalo i da stanovnici Srbije u proseku sede 4,7 sati dnevno, a savet nutricionistkinje je da svakodnevno šetate barem sat vremena.

- Svakodnevno sat vremena šetanja će dovesti do toga da ćete se osećati zdravije, potrošićete kalorije. Vi ste rekli, 4-5 sati sedenja dnevno, zamislite koji je procenat gojaznosti? Sad su i deca gojazna, trudnice, pomerila se navika da se vežba, ali ne zaboravite, gojaznost je uzrok za sve bolesti - zaključuje nutricionistkinja.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Paja

08.12.2021 19:03

"pasulj, pečurke, grašak, sojine pljeskavice i ostalo" možete jesti VI, a ja HOĆU MESO. Da li sam bio jasan? MESO

Lain

09.12.2021 08:34

Ljudi su u zadnjih 150 godina postali deblji i gluplji. Dokazali su da nije od sedentarnog života.Više mesa i povrća, manje tjestenine i slatkog.

Gradjanin

09.12.2021 10:05

365/366 dana godisnje lozenje plastike u nehigijenskim naseljima i sirenje po celim gradovima,selima .... i udisanje tog kancera u vazduhu je mnooogooo stetnije od svega