GUSTA KRV IZAZIVA INFARKT: Ako primetite ove simptome odmah idite kod lekara!

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.12.2021

10:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dehidracija, nezdrave navike i nepravilna ishrana glavni su uzroci sindroma hiperkoagulativnosti krvi, a, osim toga, ovo stanje može biti rezultat i nekih veoma ozbiljnih oboljenja

GUSTA KRV IZAZIVA INFARKT: Ako primetite ove simptome odmah idite kod lekara!

Foto: pexels.com

Zdravlje zavisi od mnogih faktora, a jedan od njih je kvalitet krvi. Crvena tečnost, koja život znači, odgovorna je za održavanje gotovo svih vitalnih procesa, a ako se njena struktura promeni, to se odmah odražava na rad unutrašnjih organa.

Gusta krv predstavlja veliki problem jer nije u stanju da blagovremeno prenese kiseonik i hranljive materije po celom telu, a ako je gustina prevelika, povećava se opterećenje srca i rizik od tromboze, hipertenzije, pojave unutrašnjeg krvarenja, pa čak i smrti, zbog čega se ova pojava ne sme zanemariti.

Republika

Foto: MaxBet

Ako je krv previše gusta onda lošije ispunjava kapilare

RIZIK OD INFARKTA I MOŽDANOG UDARA

- Krv prenosi kiseonik i hranljive materije unutrašnjim organima u telu i obezbeđuje stabilan imunitet na bakterije i viruse. Ono što se obično naziva gustom krvlju stručnjacima je poznato kao sindrom visokog viskoziteta krvi ili hiperkoagulativnosti. Ako je krv previše gusta, onda lošije ispunjava kapilare i male krvne sudove, slabije prodire u unutrašnje organe i stvara probleme u njihovom radu. Zbog toga se u krvnim sudovima mogu pojaviti i krvni ugrušci i izazvati srčani ili moždani udar. Od suštinskog je značaja da pratite zdravlje krvi da bi se blagovremeno preduzele mere za sprečavanje tegoba - kaže ruski hematolog dr Nikolaj Aleksandrovič Romanenko.

On dodaje da poštovanje preventivnih mera za održavanje krvi zdravom, ali i pravilno tumačenje određenih simptoma, omogućava da se izbegne usporavanje protoka krvi u telu ili na vreme otkrije da je krv postala previše gusta.

Republika

Foto: pixabay.com

 

GUSTA KRV U TRUDNOĆI

Kada se postavi dijagnoza guste krvi tokom trudnoće, to znači da je njen sastav poremećen, pa stoga može doći do narušavanja zdravlja unutrašnjih organa. Kod trudnica previše gusta krv može biti uzrokovana prekomernim stresom, s kojim se telo ne nosi uvek najbolje. Formiranje tromba ugrožava stanje nerođene bebe i može prouzrokovati smetnje u razvoju. Takođe, gusta krv može dovesti do intrauterine hipoksije embriona, fetalne hipoksije i pobačaja.

Za merenje njene gustine stručnjaci koriste uređaj viskozimetar, koji meri brzinu kretanja krvi, a zatim upoređuje ovaj indikator s brzinom kretanja destilovane vode. Za merenje krv i voda se uzimaju u jednakim količinama na istoj temperaturi. Smatra se normalnim kada krv u telu teče četiri-pet puta sporije od vode. Kada je rezultat viskozimetrije veći od 4,9 za žene i 5,4 za muškarce, a uz povišene vrednosti eritrocita, hematokrita i hemoglobina, možemo govoriti o sindromu hiperkoagulativnosti.

Normalna relativna gustina krvi zavisi od broja crvenih krvnih zrnaca i ne prelazi 1,064 grama po kubnom centimetru. Više je faktora koji utiču na viskozitet krvi: neadekvatan unos tečnosti, nepravilna ishrana, neuredan način života, loše navike, gojaznost, ali i razne bolesti i patologije.

Glavni razlog akutnog povećanja viskoznosti krvi je dehidracija, ali konstantno gusta krv uglavnom je znak nepravilne ishrane ili načina života.

Republika

Foto: pexels.com

Gusta krv je tamnija i sporije teče

PIJTE DOVOLJNO VODE

- Rana samodijagnoza je takođe važna za identifikaciju problema s gustinom krvi dok je u početnoj fazi. Da biste uočili da vam je krv možda gušća od normalne, važno je da osluškujete telo i obratite pažnju na tipične signale koje šalje: utrnulost i smanjena temperatura u ekstremitetima, loš san, povećana anksioznost, otežano disanje i bol u mišićima. Osim toga, kada se posečete, gusta krv će biti tamnija i sporije teći. Međutim, da biste bili sigurni da je problem upravo u gustini krvi, trebalo bi da se obratite lekaru opšte prakse, koji će obaviti neophodne analize i postaviti tačnu dijagnozu. Povećanje viskoziteta krvi javlja se i usled trovanja organizma teškim metalima i pesticidima, koji se akumuliraju u povrću i voću, ali i usled nedostatka vitamina C i onih iz B grupe. Oboljenja kao što su proširene vene, hronična srčana insuficijencija, dijabetes melitus, pankreatitis, hepatitis i leukemija često su praćena povećanjem gustine krvi - naglašava dr Romanenko.

On savetuje da je svakako najbolje preventivno se zdravo hraniti i obratiti pažnju na namirnice koje najviše doprinose zdravlju i normalnoj gustini krvi. Od najvećeg je značaja da pijete najmanje dva litra tečnosti dnevno, a ova količina uključuje i tečnu hranu poput supe. Jedite hranu bogatu proteinima, aminokiselinama, mastima, kao i vitaminom C, kalcijumom, magnezijumom i gvožđem. Glavni izvor belančevina treba da budu riba i morski plodovi, jaja, mlečni proizvodi, pileće i ćureće meso, a jelovnik treba da bude raznolik.

Republika

Foto: Photo by Kindel Media from Pexels

 

SIMPTOMI KOJI MOGU UKAZIVATI NA GUSTINU KRVI

* Peckanje, utrnulost, hladnoća i plavkasta boja kože na šakama i stopalima
* Pogoršanje vida i zujanje u ušima
* Preterana plačljivost
* Anksioznost i nemiran ili isprekidan san
* Pospanost usled nedostatka mozga u kiseoniku
* Bol u mišićima kao kod visoke temperature
* Otežano disanje
* Aritmija
* Noćno krvarenje iz nosa pred menstruaciju kod žena u fertilnom periodu

- Alkohol, pušenje i velike količine kuhinjske soli povećavaju viskoznost krvi. Osim toga, određeni lekovi na bazi hormona, oralni kontraceptivi i diuretici takođe mogu krv učiniti pregustom. Zapamtite da biljni čajevi takođe mogu biti štetni ako se prečesto koriste ili zloupotrebljavaju - upozorava dr Romanenko.

Republika

Foto: pixabay.com

Soda bikarbona razređuje krv

Ruski narodni lekovi za razređivanje krvi

Soda bikarbona

Upotreba rastvora sode izjednačava alkalni balans u telu, obnavlja metabolizam u ćelijama i poboljšava apsorpciju kiseonika. Kašičicu sode bikarbone rastvorite u čaši vrele vode. Da bi se smanjio viskozitet, potrebno je da pijete čašu ovog rastvora tokom dve nedelje.

Napitak od semena suncokreta

Ako vam trnu ruke i noge, za čišćenje krvnih sudova i bolji krvotok preporučuje se napitak od svežih semenki suncokreta. Šaku semenki prelijte s pola litra ključale vode i ostavite da odstoji poklopljeno dva sata. Pijte po čašu ovog čaja svakog jutra, na prazan stomak.

Čaj od divljeg kestena

Prelijte 200 mililitara ključale vode preko 10 grama seckanih suvih cvasti divljeg kestena i kuvajte na laganoj vatri do ključanja, pa ostavite u zatvorenoj posudi šest sati. Pijte celu dozu leka tokom dana u malim gutljajima. Trajanje terapije je od 15 do 20 dana.

Lek od vrbove kore

Kašiku usitnjene sušene vrbove kore kuvajte u 400 mililitara vode na laganoj vatri oko 20 minuta i ostavite da odstoji u poklopljenoj posudi od četiri do pet sati. Pijte po 180 mililitara ovog leka tri puta dnevno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading