ZADRŽAVANJE DUŽE OD 5 MINUTA U TOALETU JE VEOMA RIZIČNO: Jedan simptom ukazuje na ozbiljan problem

Autor:

Lifestyle

01.12.2021

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koji su simptomi zatvora? Stručnjaci su ukazali na jedan koji svi najčešće ignorišemo.

ZADRŽAVANJE DUŽE OD 5 MINUTA U TOALETU JE VEOMA RIZIČNO: Jedan simptom ukazuje na ozbiljan problem

Foto: pixabay.com

Koliko dugo vremena provedete zaista obavljajući veliku nuždu, ne računajući vreme koje utrošite čitajući knjigu ili krstareći netom na telefonu? Prema rečima lekara, ako se duže zadržavate na WC šolji, obratite se stručnjaku.

Po rečima doktora, ako provodite više od pet minuta vršeći veliku nuždu – nije dobro!

- Od trenutka kada sednete na WC šolju (uz minimalno naprezanje, ako je neophodno) trebalo bi da ste za nekoliko minuta završili sa nuždom - rekao je kolorektalni hirurg Majkl Valente. "Pet minuta bi zaista trebalo da bude maksimalno vreme koje provedete u WC-u.

Ako je potrebno više od 15 minuta da se olakšate, to može biti znak zatvora. Kolorektalni hirurg Karen Zagijan, objasnila je da ako je potreba za velikom nuždom prošla, više ne bi trebalo da sedite na šolji.

- Ako ne dođe do pražnjenja creva nakon nekoliko minuta na šolji, nemojte da forsirate - rekla je ona. - Umesto toga, ustanite i radite nešto drugo. Kada budete imali potrebu, lako možete da se vratite u toalet.

Ako vreme koje provedete u kupatilu traje više od 5 ili 10 minuta, to bi mogao da bude znak mnogo većeg problema, kao što je zatvor. Prema klinici Mejo, opstipacija se opisuje kao otežano i retko pražnjenje creva, problem je već ako je učestalost odlaska u toalet tri puta nedeljno.

Republika

Foto: pixabay.com

 

 

U nekim slučajevima, konstipacija može da dovede do ozbiljnih posledica, uključujući oticanje kapilara u anusnoj regiji, odnosno do pojave hemoroida. Zagijan je rekla da sedenje u toaletu, posebno kada pokušavate da se naterate da ispraznite creva, može da "prouzrokuje da se hemoroidi napune krvlju, izazivajući simptome kao što su bol, otok ili krvarenje".

Najbolji i najprirodniji način da rešite problem jeste da u ishranu uvrstite namirnice bogate vlaknima. Određene navike u ishrani i piću mogu da budu razlog zašto provodite toliko vremena na toaletu.

- Pražnjenje creva ne bi trebalo ni kod koga da traje toliko dugo - objasnio je doktor Niket Sonpal, pomoćni docent na "Touro College of Osteopathic Medicine".

- To znači da osoba ne uzima dovoljno vode, i stolica je pretvrda. Organizam ne dobija dovoljno vlakana i stolice nisu dovovljno ’velike’ da bi se ’pokrenule’ iz creva - objasnio je doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading