AKO VAM PONEKAD IGRA OKO TO JE EKSTREMNI NEDOSTATAK OVOG VITAMINA: Evo ko je u najvećem riziku i kako nadomestiti dovoljan nivo

Autor:

Lifestyle

28.11.2021

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sigurno "igranje" oka ne biste povezali sa tim, ali važno je da znate!

AKO VAM PONEKAD IGRA OKO TO JE EKSTREMNI NEDOSTATAK OVOG VITAMINA: Evo ko je u najvećem riziku i kako nadomestiti dovoljan nivo

Foto: Photo by Amanda Dalbjörn on Unsplash

Plavo oko

Svima nam se ponekad desi da nam oko "igra", tj. da imamo trzaje oko oka, što može da bude posledica, recimo, naprezanja i umora očiju. Međutim, ako vam se to često dešava, možda bi trebalo da proverite nivo vitamina B12 jer bi to mogao biti simptom nedostatka!

Kobalamin, poznatiji kao vitamin B12, ima važnu ulogu u normalnom funkcionisanju metabolizma i ključan je nutrijent za produkciju crvenih krvnih zrnaca i održavanje zdravog nervnog sistema.

Određene grupe ljudi, poput vegana i vegetarijanaca su u većem riziku od deficita ovog vitamina, jer ne jedu meso koje je važan izvor vitamina B12. Pored toga, stariji od 75 godina takođe su u većem riziku.

Neprijatni trzaji oko očiju ili spazmi očnih kapaka mogu biti znak nedostatka ovog vitamina – to svakako nije jedini simptom deficita, ali ga je možda najlakše uočiti.

Ovo stanje, trzaji oko očiju i očnih kapaka nazivaju se blefarospazmi i u slučajevima kada nastaju usled nedostatka vitamina B12, smanjiće se i nestati nakon unošenja dovoljne količine vitamina.

Pored ovog ne tako čestog, simptomi koji češće ukazuju na deficit vitamina B12 su preterana osetljivost ekstremiteta na dodir, kao i trnjenje i osećaj "bockanja". Umor, bleda koža, otekao i crven jezik, manjak energije, čirevi u ustima, slabost u mišićima, problemi sa pamćenjem ili rasuđivanjem, još su neki od simptoma koji ukazuju na manjak vitamina B12.

Ovaj vitamin inače se najviše nalazi u namirnicama životinjskog porekla – ribi, mesu, jajima i mlečnim proizvodima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (3)

Loading
Mile

28.11.2021 12:29

Ovo je tacno,pored igranja oka i cmicak je znak nedostatka B vitamina

Milan P.

28.11.2021 17:14

Zamislite samo koliko ljudi izbegne da otvori neku vest gde se u naslovu napiše "ovaj...ovo...to...ono..."?

Milena

29.11.2021 00:43

@Milan P. - Milan P. Lose su vam veze sa mozgom -to je nedostatak vitamina B13