SVI PRAVE OVE GREŠKE TOKOM TUŠIRANJA: Zbog jedne stvari uništavate telo i dovodite ga u opasnost

Autor:

Lifestyle

24.11.2021

18:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tuširanje vrelom i ledenom vodom uveče može i te kako da stvori probleme sa spavanjem.

SVI PRAVE OVE GREŠKE TOKOM TUŠIRANJA: Zbog jedne stvari uništavate telo i dovodite ga u opasnost

Foto: Photo by bruce mars on Unsplash

Tuširanje pre spavanja je odličan način da sa sebe bukvalno "sperete" sve brige i obaveze koje su vas pritiskale u toku dana. Stručnjaci kažu da kada se obavi kako treba, tuširanje uveče može čak da vam pomogne da se opustite i lakše utonete u san. Međutim, postoje neke greške koje mogu da izazovu suprotan efekat, razbude vas i otežaju vam da zaspite.

Jedna od stvari koje nikada ne bi trebalo da radite jeste da se tuširate ekstretmeno toplom ili hladnom vodom. Rejčel Salas, doktor medicine, neurolog u Centru za spavanje i zdravlje Džon Hopkins, rekla je da vreli ili ledeni tuš pre spavanja mogu da izazovu nesanicu.

 - Ako se istuširate pred spavanje, a tuš je veoma vruć ili hladan, ta temperatura može negativno da utiče na vaš san", rekla je Salas. "Ono što je problem jeste što svoju telesnu temperaturu činite drastično drugačijom od uobičajene. Pokušajte da koristite vodu umerenije temperature ako planirate da idete u krevet ubrzo po kupanju - savetuje.

Dok je vrela voda loša za san, topla će naprotiv pomoći da lakše zaspite. Filis Zi sa Univerziteta Nortvestern rekla je da toplo tuširanje jedan do dva sata pre spavanja može da bude veoma korisno - zagrejaće vam ruke, stopala i glavu, što će prouzrokovati da se toplota premesti sa centralnih delova tela, kao što su grudi ili stomak.

Kako se toplota kreće ka udovima, telesna temperatura se smanjuje, što pomaže telu da se ohladi, objasnila je Zi. Pošto se telo prirodno hladi kako se bliži vreme za spavanje, ovaj proces bi mogao da vam pomogne da brže zaspite.

- Vaš cirkadijalni ritam, odnosno vaš ciklus spavanja i buđenja, vođen je temperaturom vašeg tela i svetlošću - rekla je doktorka nauka Vitni Roban. - Zapravo, vi želite da vam se telesna temperatura smanji kako bi se melatonin povećao. Kada izađete iz vrućeg tuša, vaša telesna temperatura će pasti i proizvodnja melatonina će se povećati. I to će vam pomoći da se osećate pospano.

Dugo se raspravlja o tome da li je jutarnje ili večernje tuširanje bolje, ali stručnjaci kažu da to nije važno. Suština je da odaberete opciju koja vam više prija, ističu.

Uprkos uvreženom mišljenju da se celo telo mora dobro oprati sapunom, stručnjaci kažu da je zapravo najvažnije da samo tri dela nasapunjaju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading