OVO SU 2 ZNAKA DA IMATE TROMB U PLUĆIMA: Ako osetite jedan simptom hitno potražite pomoć lekara

Autor: Republika

Lifestyle

24.11.2021

09:00

Krvni ugrušci ili trombovi jedna su od najopasnijih stvari koje se mogu stvoriti u našem organizmu.

OVO SU 2 ZNAKA DA IMATE TROMB U PLUĆIMA: Ako osetite jedan simptom hitno potražite pomoć lekara

Youtube/TV - Zvanični kanal 5.32K subscribers, pixabay

Kada se jednom formiraju, trombovi mogu da putuju kroz krvotok i da u nekom trenutku izazovu začepljenje koje može da ima i fatalan ishod.

Najčešće se razvijaju posle određenih povreda, a ako se ne raspadnu prirodnim putem, ograničavaju dotok krvi ka srcu i stvaraju ozbiljno zdravstveno stanje.

Trombovi mogu da budu uzrok i plućne embolije, koja se javlja kada se ugrušak zaglavi u nekoj plućnoj arteriji i sprečava krv da dođe do pluća.

Uobičajeni simptomi tromba su duboki bol u mišićima kom nije poznat uzrok, crvenilo i otok na nozi.

Ako se ugrušak pomeri ka plućima, simptomi mogu biti različiti i mogu se ispoljiti i kroz disanje. U ovim slučajevima, ljudi mogu da osete kao da nemaju vazduha ili da osećaju bol u grudima koji se pogoršava kada udahnu.

Printskrin/youtube

Prekrštene noge

 

Takođe, simptomi mogu biti i iskašljavanje krvi i nesvestice i u ovim slučajevima potrebno je odmah potražiti pomoć.

Kada je reč o faktorima rizika za nastanak tromba, jedan od glavnih je svakako dugotrajno sedenje u istom položaju i držanje prekrštenih nogu. Lekari upozoravaju da je potrebno s vremena na vreme ustati i "proteći" noge, kako ne bismo upali u rizik od neželjenog stanja.


Takođe, rizične grupe su i žene koje koriste hormonske pilule, kao i svi stariji od 60 godina, oni koji piju alkohol ili puše.

Jedan od saveta lekara kako da sprečite stvaranje tromba jeste i da pijete mnogo vode jer je dehidratacija takođe jedan od faktora rizika.

Komentari (0)

Loading