UZIMATE LEKOVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK? Evo do kad stvarno mogu da se piju, kardiolog otkriva pravu istinu

Autor:

Lifestyle

22.11.2021

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da li smeju da se piju lekovi kojima je istekao rok? Teorije su brojne i nisu iste za sve vrste medikamenata.

UZIMATE LEKOVE KOJIMA JE ISTEKAO ROK? Evo do kad stvarno mogu da se piju, kardiolog otkriva pravu istinu

Foto: pixabay.com

Šta raditi sa lekovima kojima je istekao rok trajanja? Da li su oni samo izgubili na efikasnosti ili su potencijalno opasni ako se uzimaju?

Postoje studije koje pokazuju da mnogi lekovi zadržavaju svoja korisna svojstva.

Najpoznatiju je sprovela američka Uprava za hranu i lekove (FDA), koja je proučavala 122 leka. Ispostavilo se da bi 88 odsto njih moglo da se koristi još nekoliko godina nakon isteka roka, uključujući antibiotike amoksicilin i ciprofloksacin, kao i antialergijski agens difenhidramin. A oni koji sadrže analgin su se ispostavili kao rekorderi.

Čak i posle 53 godine, koncentracija aktivne supstance u njima je bila 99,7 odsto u odnosu na originalnu.

- Postoje mnoge studije objavljene u naučnim časopisima koje ukazuju na to da je rok trajanja lekova ponekad kraći od onoga što zapravo jeste - kaže Aleksej Bueverov, gastroenterolog i hepatolog, doktor medicine, profesor na Univerzitetu Sečenov.

- Ova pojava je zasnovana na dva faktora. Prvo, proizvođači na taj način se osiguravaju u slučaju da lek 'ne radi'. Zamislite, osoba sa ozbiljnom infekcijom uzima antibiotike, a oni su neefikasni. Ili još gore, izazivaju neku lošu reakciju. Drugi faktor je ekonomski. Što češće ljudi moraju da kupuju lekove, to je profitabilnije za posao.Međutim, važno je istaći da se svi lekovi 'pogoršavaju' na različite načine. Naravno, lekovi koji su otvoreni imaju mnogo kraći rok. Na njih utiču spoljni uslovi - kiseonik izaziva oksidaciju mnogih jedinjenja, blago povećanje vlažnosti i temperature ubrzava hemijske reakcije, svetlost ima negativan efekat, itd. Čak i na lekove koji nikada nisu otvarani utiču spoljni uslovi, ali u znatno manjoj meri. Zato, ako još uvek imate lekove koji su istekli pre nekoliko godina, bolje je da ih bacite. Ali, ako je rok trajanja istekao pre šest meseci, najverovatnije još uvek možete da ih koristite - kaže gastroenterolog.

- Postoji mnogo lekova koji zadržavaju svoja svojstva nakon isteka roka trajanja naznačenog na pakovanju", potvrđuje kardiolog i savetnik generalnog direktora Međunarodnog medicinskog klastera u Skolkovu Jaroslav Ašihmin. - Ali, ne možemo da ih preporučimo, jer postoji zakonska regulativa i lekar mora da ih poštuje. Takozvani tradicionalni lekovi, od kojih se većina dobija hemijskom sintezom imaju duži rok i kod njih se ne očekuju problemi ukoliko se koriste i nakon isteka. Ali poslednjih godina se pojavljuje sve više bioloških lekova koji uspešno 'leče' rak, autoimune i mnoge druge bolesti. Takvi lekovi su manje stabilni od sintetičkih lekova, za njih su veoma važni uslovi skladištenja. Rok trajanja takvih lekova treba da se poštuje veoma striktno.

Na internetu postoji snimak gde farmaceut kaže da ako je paracetamolu istekao rok trajanja, samo treba uzeti duplu dozu. Ovaj savet je izuzetno opasan, objašnjavaju stručnjaci. Da bi se izbeglo oštećenje jetre, hepatolog Aleksej Bueverov savetuje da nikada ne prekoračite dnevnu terapijsku dozu od 3 g (što je samo 3 tablete).

Problem je što su terapeutske i toksične doze paracetamola veoma bliske. Zato, ako morate da snizite temperaturu ili bol, nemojte povećavati dozu. Koristite druge lekove sa istim svojstvom, ali onako kako je propisano i dok su još uvek "važeći".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading