KO PIJE OVOLIKO KAFE DNEVNO, UBRZAVA STARENJE DO MAKSIMUMA: Što pre menjajte navike u ispijanju omiljenog napitka

Autor:

Lifestyle

22.11.2021

16:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako ne možete da zamislite dan bez kafe, niste jedini.

KO PIJE OVOLIKO KAFE DNEVNO, UBRZAVA STARENJE DO MAKSIMUMA: Što pre menjajte navike u ispijanju omiljenog napitka

Foto: pixabay.com

Ovaj napitak u kojem uživaju ljudi širom sveta može dobro da utiče na zdravlje ukoliko se konzumira umereno, ali u zavisnosti od toga kako ga pijete, može i da doprinese bržem starenju.

Kafa umesto doručka

Na primer, ukoliko kafu pijete pre doručka, to uopšte nije pametno.

Nutricionistkinja Lisa Moskovic kaže da kafa ispijena pre doručka doprinosi tome da biramo manje nutritivne namirnice u ishrani, što definitivno loše utiče i na starenje.

Umesto da preskočite doručak i navalite na kafu čim otvorite oči, nutricionistkinja savetuje da jedte sveže voće, cele žitarice, orašaste plodove i semenke, kako biste uneli vlakna i antioksidante.

Kafa sa mlekom i šećerom

Ako ne volite da pijete crnu kafu bez dodataka i šećera, znajte da to loše utiče na vaše zdravlje.

- Umerena količina šećera u ishrani je Ok, ali preterano dodavanje šećera u svaku kafu nije dobra ideja - kaže Moskovic, dodajući da što ste stariji, to će ovakva kafa više povećavati nivo šećera u krvi, zapaljenje i slično.

Kafa umesto vode

Za zdravlje i kožu je veoma važno da unosite dovoljno vode tokom dana, a ako pijete mnogo kafe, znajte da je to recept za dehidraciju, što loše utiče na kožu, varenje, nivo energije, apsorpciju nutrijenata.

Kafa tokom celog dana

Kada je reč o vremenu kada pijete kafu, dajte sve od sebe da se držite prepodneva. Čak i ako vas kofein ne drži budnim uveče, to ne znači baš da je pametno da pijete kafu pre nego što legnete u krevet.

Nutricionistkinja Moskvic ističe da je kofein stimulant i ako ga unesete uveče, nećete se dobro odmoriti. Loš san utiče na imunitet, raspoloženje, energiju, metabolizam...

Veštački zaslađivači

Možda vam se čini da je dobra ideja da umesto šećera u kafu dodajete veštački zaslađivač, ali to ima ozbiljan efekat na dugoročno zdravlje.

Moskovic kaže da "ne samo što su veštački zaslađivači nutritivno prazni, već zaslađivači kao što su sukraloza i aspartam mogu loše da utiču na nivo insulina, zdravlje creva, što utiče na sve u telu i može da dovede do toga da vam se tokom dana više jedu slatkiši".

Pročitajte zlatna pravila za kuvanje idealne kafe, samo jedna greška je dovoljna da upropasti omiljeni napitak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading