OPASNE PO ZDRAVLJE A SVI IH KORISTIMO: Hranu jedemo iz plastičnih kutija koje izazivaju brojne bolesti

Autor:

Lifestyle

03.11.2021

11:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pakovanje namirnica u plastične kutije postalo je deo svakodnevnice bilo da to radimo kod kuće ili nam u njima dostavljaju hranu koje sve češće poručujemo iz restorana.

Republika

Foto: Pixabay

Meso u plastičnoj ambalaži

 

Da li i vi pakujete ostatke hrane u plastične posude od sladoleda? Ili dopunjujete flašicu vode i koristite je nekoliko dana? Ovo su sve greške na koje upozoravaju stručnjaci i napominju da nam neke navike štete zdravlju. Plastika je svuda oko nas, u vazduhu, vodi, proizvodima koje koristimo, a istraživanje je pokazalo da nedeljno unesemo u oganizam količinu mikroplastike veličine jedne platne kartice.

O tome koja vrsta plastike je bezbedna, a koja nije, šta znače oznake na njoj i koje je najbolje da izbegavamo, u emisiji RTS Ordinacija govorila je Ljubinka Rajaković, profesorka analitičke hemije na Tehnološko-metarulškom fakultetu u Beogradu.

Svaki predmet od plastike na sebi ima utisnutu oznaku - ako je ona zelene boje, to znači da je proizvod bezbedan, žuta poziva na oprez, a crvena je signal upozorenja i takve proizvode treba izbegavati.

Takođe, postoje oznake u brojevima od 1 do 7 koje govore o tome koliko je koji proizvod štetan odnosno neškodljiv. Brojevi 2, 4 i 5 se stavljaju na bezbedne proizvode, u one sa kojima treba biti oprezan spadaju 1 i 7, a u grupi onih koje treba izbegavati su 3 i 6.

"Kršenje" pravila

A šta se dešava ukoliko bezbednu plastiku koristimo na "nebezbedan" način? Da li je opasno ako je kojim slučajem izgrebemo?

"Proizvođači naglašavaju – ova plastika je bezbedna, ali uslovno. Ako je podvrgnete nekim ekstremnim uslovima, toploti na primer, onda nije. Ja sam pobornik da plastiku ne držimo na sunčanom mestu. Flašice vode koje su namenjena nama potrošačima, a drže se negde ispred neke trgovine u nekom osunčanom skladištu, to nije bezbedno."

Stare kutije od sladoleda ne treba ponovo koristiti, a to je greška koju mnogi prave. Sipaju jelo, pa zamrznu ili nose na posao i seku ga direktno u posudi.

"Bez obzira što nosi oznaku 5. Postoje čvršće koje su napravljene za tu namenu, to su i proizvođači preporučili. Ako nema poreporuku, nemojte da je koristite tako."

Republika

Foto: Pixabay

Lubenica u plastičnom pakovanju

 

Iz grupe proizvoda od plastike koje treba izbegavati, profesorka Ljubinka je izdvojila polistirenske kutije za pakovanje jela kao "najgore", odnosno nešto što bi bilo "najbolje izbaciti iz upotrebe". Ovaj materijal je izolator, zadržava toplotu ali se ne preporučuje za upotrebu na duže. U ovakvim kutija se pakuju ostaci hrane u restoranima, kao i ona za dostavu.

Što se tiče zastupljenosti prozvoda od plastike, najviše je u upotrebi ona sa oznakom 7 – 26 odsto i po rečima profesorke tu najviše odlazi na dečije igračke, a slede oznake 5 i 4 (18 i 17 odsto), broj 2 (14 odsto), itd...

Rajaković je otkrila i da je bolje koristiti mleko iz tetrapaka nego iz plastične flaše, da je reciklirana plastika "zdrava" koliko i ona tek napravljena...

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading