SVAKI DRUGI ČOVEK IMA BAKTERIJU KOJA IZAZIVA RAK: Ako imate ove simptome idite kod lekara

Autor:

Lifestyle

02.11.2021

10:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gastroenterolog otkriva simptome koje izaziva heliko bakterija, koja može da izazove maligne bolesti ako se ne leči duži vremenski period!

Republika

Foto: pexels.com

Ženu boli stomak

 

Sigurno ste čuli za heliko bakteriju. Ona se nalazi svuda – u hrani koju jedemo, vodi koju pijemo, na površinama koje dodirujemo, ali i u nama. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, više od 50 odsto čovečanstva zaraženo je ovom bakterijom. Kod mnogih se simptomi nikada ne razviju, a ako se pojave neophodno je obratiti se lekaru.

Gastroenterolog i onkolog prof. dr Dino Tarabar je za RTS ispričao koji simptomi su karakteristični za ovu bakteriju.

"Simptomi heliko bakterije su simptomi takozvane gornje disperzije, a to je da vrlo brzo, već posle par zalogaja osetite zasićenost, mučninu, gađenje, nadimanje, bolove, podrigivanje, gorušicu, a može biti i bez svega toga. Ukoliko su bolovi jači, pa dođe i do pojave krvarenja, sveže krvi ili crne stolice, to je obično manifestacija ili čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu ili karcinoma".

Doktor objašnjava i kakvu štetu heliko bakterija može da napravi ukoliko se ne leči.

"Problem je kada pravi neku štetu. Pošto helikobakter živi u želucu i dvanaestopalačnom crevu, on tu hoće da ošteti sluznicu, to mogu biti banalna oštećenja tipa gastritisa, malo teži poremećaji ako dublje ošteti sluznicu – to je čir, a ako ta inflamacija traje jako dugo, nekontrolisano i nelečeno, može da pređe i u maligne bolesti".

Inače, heliko bakterija se prenosi oralnim putem, sa čoveka na čoveka ili unošenjem hrane prljavim rukama, a dr Tarabar kaže da ne možemo u potpunosti da se zaštitimo, već samo da "smanjimo rizik podizanjem higijene".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading