Naučnici koji su napravili Fajzerovu vakcinu imaju dobru vest: Uskoro ćemo kontrolisati virus

Autor:

Lifestyle

31.10.2021

12:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osnivači nemačkog Bajonteka, koji su napravili prvu mRNK vakcinu protiv korona virusa, ocenili su da će s godinama korona virus dobiti status koji danas ima virus gripa.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Fajzer vakcina

 

Ozlem Tureči i Ugur Šahin, osnivači nemačkog Bajonteka koji je u saradnji američkim Fajzerom na tržište izneo vakcinu protiv korone, smatraju da će korona postati virusno oboljenje koje se može kontrolisati.

Tureči i Šahin su u intervjuu za DW rekli da je pitanje kada će se završiti pandemija korone teško pitanje, s obzirom na to da svakodnevno učimo nešto novo o virusu, o tome kako reaguje na vakcinu, ali da se već sada sa sigurnošću može reći da će se postepeno doći do nove normalnosti, prenosi Tanjug.

- Sigurno ćemo da se nosimo s virusom još nekoliko godina. Pronaći će se i odgovori na pitanja koje danas nemamo. Budućnost će pokazati da li će se pojaviti nove varijante virusa i da li će se morati izvršiti prilagođavanje vakcina - smatraju osnivači Bajonteka.

Na pitanje da li Bajontek radi na novoj vakcini protiv novih mutacija virusa, Šahin je odgovorio da se trenutno testiraju varijante vakcine na relativno malom broju dobrovoljaca.

- Studija o južnoafričkoj beta-varijanti je skoro gotova, još jedna o delta varijanti je u toku, prvenstveno radi prikupljanja podataka - rekao je Šahin.

Istakao je da trenutno nema potrebe za zamenom vakcine, ali da žele da pokažu da mogu da proizvedu i klinički testiraju nove varijante cepiva koje su jednako bezbedne kao i cepiva koja trenutno imamo.

Šahin je rekao da, ako se narednih godina pojavi varijanta, za koju se vakcina mora prilagoditi, to bi moglo veoma brzo da se uradi, s obzirom na to da su već etablirani odgovarajući procesi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading