CEO ŽIVOT POGREŠNO PIJEMO VODU: Svi prave bar jednu od ovih 10 grešaka, neke mogu imati ozbiljne posledice

Autor:

Lifestyle

25.10.2021

17:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voda je kao lek, ali samo oprezno....

Republika

Foto: pixabay.com

Ilustracija

 

Voda pomaže varenju i može olakšati i sprečiti zatvor, ispira toksine, zaustavlja stvaranje kamena u bubregu i hidrira kožu.

Ipak, na neke stvari bi trebalo pripaziti pri unosu vode u organizam.


Korišćenje flašica s BPA

BPA je skraćenica za bisfenol A, hemijsko jedinjenje koje se koristi za izradu brojnih proizvoda, uključujući flaše s vodom. BPA može ući u vodu i u slučaju prevelike izloženosti izazvati niz problema, od urođenih mana do poremećaja krvnog pritiska, hormonskog disbalansa, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Ako pijete flaširanu vodu, odlučite se za one u bocama bez BPA ili u staklenim, piše portal Živim.hr.

Verovanje u mit o hladnoj vodi

Hladna voda ne sužava krvne sudove niti otežava varenje hrane. To je jednostavan način da se ohladite i hidrira kada vam je vruće.


Dodavanje komadića voća

Ako niste oprezni, komadićima voća i lekovitim biljkama u vodu možete uneti bakterije poput salmonele i ešerihije, koje mogu uzrokovati bolest. Trudite se da dobro operete pod slavinom sve što stavljate u flašu s vodom.

Uvek uz kafu i alkohol

Alkoholna i kofeinska pića su diuretici, što znači da podstiču češće mokrenje. Međutim, obilno mokrenje može dovesti do dehidratacije. Da biste to izbegli, obavezno popijte čašu vode za svaku šoljicu kafe ili alkoholnog pića.

Puna čaša vode uz lek

Često grešimo kad uz tablete koje uzimamo pijemo samo nekoliko gutljaja vode. Treba popiti celu čašu. Osim što je i to prilika da se hidriramo, telo će bolje apsorbovati vitamine koji se tope u vodi, a i pijenje pune čaše vode sprečiće da se lek zaglavi u jednjaku i iritira ga.

Kad ste umorni – prvo voda

Osećate se umorno? To bi mogao biti znak dehidratacije. Ne morate biti bolesni ili naporno vežbati da biste dehidrirali, jer vodu gubimo svaki dan osnovnim telesnim funkcijama poput disanja i mokrenja.

Previše odjednom

Čaša ili dve vode je u redu, ali nemojte se probuditi i naliti vodom. Takođe pre spavanja trudite se da ne pijete puno jer ćete provesti noć u toaletu, što remeti san. Umesto toga polako pijuckajte tokom dana.

Dodavanje bilo čega veštačkog

Veštačke arome i zaslađivači mogu dovesti do većeg rizika za dijabetes tipa 2 i rak. Izbegavajte dodavati u vodu bilo šta sa šećerom, kukuruznim sirupom visoke fruktoze ili aspartamom. Pre koristite limun, nanu, krastavce, ali ne zaboravite da ih prvo operete.

Nedovoljno vode

Voda pomaže varenju i može olakšati i sprečiti zatvor, ispira toksine, zaustavlja stvaranje kamena u bubregu i hidratizira kožu. Preporučena minimalna dnevna količina je 1,5 l za žene i 1,5-2 l za muškarce.

Pijenje iz reka ili potoka

Prirodni izvori vode mogu izgledati bistro i čisto, ali mnoge stvari ih mogu kontaminirati – toksične biljke, životinjski urin i izmet kao i ilegalno odlaganje otpada. Pre pijenja tretirajte prirodnu vodu tabletama za filtriranje ili filterima za vodu.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading