JESENJA POSLASTICA PREPUNA VITAMINA! Uživajte u ukusu kestena

Autor:

Lifestyle

14.10.2021

12:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miris pečenog kestena na ulicama mnogima je asocijacija na jesen. Osim uživanja u ukusu, jedući kestenje zapravo ćete sebe zaštititi od sezonskih respiratornih infekcija jer je ovaj plod bogat vlaknima, mineralima i vitaminima

Republika

Foto: pexels.com

Kesten

 

Kao i drugi orašasti plodovi, i kesten sadrži masti, ali u mnogo manjoj količini, pa se sigurno nećete ugojiti. Zdrava količina kestena koju treba pojesti na dan da biste mogli da dobijete sva njegova pozitivna svojstva, kako tvrde nutricionisti, jeste 85 grama.

Sadrži vitamin C, što ga čini posebnim orašastim plodom. Bogat je i vitaminima B1, B2 i B6 i folnom kiselinom, pa je dobar za trudnice za pravilan razvoj ploda, kao i za zdravlje nervnog sistema.

Kako da ga čuvate

Ako odlučite da kupite kesten i spremite ga kod kuće, pri kupovini birajte teže plodove, bez rupica, a obratite pažnju i da li je kora na nekim mestima zahvatila buđ. Čuvajte ga u frižideru do pripreme.

Kesten sadrži i magnezijum, pa je odličan zalogaj kad osetite umor u nogama. Ako ga rado grickate tokom jeseni, nećete imati problema ni sa zubima i kostima, jer je bogat kalcijumom, a naročito se preporučuje ženama u menopauzi kao preventiva od osteoporoze.

Čaj od kestena

U tradicionalnoj medicini čaj od kestenovog lista upotrebljava se za lečenje kašlja, bronhitisa i astme

Poboljšaće vam i krvnu sliku ako ste anemični pošto sadrži gvožđe, a dobar je i za one sa visokim krvnim pritiskom. Naime, zbog niskog sadržaja natrijuma i mnogo kalijuma odličan je u ishrani osoba koje boluju od hipertenzije, jer ima dejstvo diuretika i izbacuje vodu iz organizma.

Bogatstvo vlaknima pomoći će onima koji imaju holesterol da ga smanje.

Kesten je zdrav

Može da se jede kuvan, pečen, kao pire, a odličan je izbor za ishranu onih koji su alergični na gluten.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading