DEVOJČICI (11) NIJE BILO SPASA: Umrla je zbog paste za zube, lekari u šoku

Autor:

Lifestyle

14.10.2021

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Deniz Saldate (11) iz Kalifornije umrla je 2019. godine, nakon teške alergijske reakcije na zubnu pastu

Republika

Foto: pixabay.com

Četkice i pasta za zube

 

Kako je devojčica preminula, njena priča je više puta podeljena preko interneta kako bi je čuli drugi roditelji čija su deca alergična na određene proizvode.

Njena majka Monik Altamirano je ispričala da je Deniz patila od alergije na mlečne proizvode, a nedavno joj je zubar prepisao pastu za zube za koju nisu znali da sadrži mlečni protein.

Denizini roditelji su pažljivo proveravali sve etikete zbog mleka i drugih potencijalnih alergena, ali nisu se setili da provere i zubnu pastu. Čak ni epinefrin u olovci, ni inhalator nisu pomogli roditeljima da povrate svoju ćerku.

Otkako je Deniz preminula, njena priča je više puta podeljena preko interneta kako bi je čuli drugi roditelji čija su deca alergična na određene proizvode.

Stručnjaci kažu da je ovakav slučaj veoma redak.

- Ovo je prvi put da čujem za tako nešto. Postoje proteini hrane u mnogim različitim lekovima i proizvodima, ali uglavnom te količine i vrste nisu ni izbliza dovoljne da dovedu do rekacije kod velikog broja ljudi sa alergijama – rekao je dr Dejvid Stukus iz dečije bolnice, koji radi na dečjim alergijama 13 godina.

On je istakao da ovakvi slučajevi mogu služiti kao podsetnik da alergije na hranu mogu imati teške posledice i da je potrebno pažljivo pregledati etikete i imati uvek sa sobom epinefrin.

Denizin slučaj je toliko redak da Stukus kaže da je verovatnije da grom ubije čoveka sa alergijom nego da umre od alergijske reakcije na hranu.

- Nemamo dovoljno detalja da zaista razumemo šta se desilo, ali znamo da ovaj tragičan slučaj ne može odmah da se primeni na sve ljude sa alergijama na određenu hranu – dodao je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading