EU zabranila upotrebu dodatka koji se koristi u slatkišima

Autor:

Lifestyle

10.10.2021

09:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aditiv za bojenje hrane, poznat kao veštačka boja E171 na etiketama zabranjen zbog bezbednosti i nepoznatog uticaja na ljudsko zdravlje

Republika

Foto: pexels.com

Žene jedu kolače

 

Države članice EU složile su se juče i zabranile široko korišćeni aditiv za bojenje hrane, poznat kao veštačka boja E171 na etiketama, nakon što je evropski regulator doveo u pitanje njegovu bezbednost. E171 sadrži nanočestice titanijum dioksida i obično se koristi u širokom spektru proizvoda široke potrošnje, uključujući lekove i kozmetiku.

Aditiv za izbeljivanje i posvetljivanje hrane

Zabrana se odnosi na upotrebu aditiva u hrani, gde uglavnom služi kao sredstvo za izbeljivanje i posvetljivanje slatkiša, žvakaćih guma, belih umaka i glazura za kolače. Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA), sa sedištem u Italiji, u maju je otkrila da postoji rizik da nanočestice izazovu oštećenje DNK, te se ne može utvrditi bezbedan nivo za njihov dnevni unos. Francuska je, na primer, prošle godine obustavila njegovu upotrebu u hrani, nakon istraživanja koja su pokazala da bi titanijum dioksid mogao izazvati predkancerozne lezije kod laboratorijskih pacova.

Zabrana od početka 2022. godine

Bez ikakvih daljih primedbi država članica ili Evropskog parlamenta do kraja godine, zabrana će stupiti na snagu početkom 2022. godine, navodi se u saopštenju komisije EU. Za sada, zabrana neće uticati na farmaceutsku industriju – koja takođe koristi E171 u proizvodnji lekova – kako bi se sprečio nedostatak medicinskih proizvoda.

Kako šećer postepeno uništava metabolizam

Zeleno svetlo za zabranu je „poslednji ekser u kovčegu titanijum dioksida kao dodatka hrani. U većini evropskih zemalja E171 je već uveliko nestao iz sastava prehrambenih proizvoda, ali se i dalje nalazio u nekim žvakama, slatkišima i ukrasima za kolače – rekla je Camille Perrin, predstavnica Evropske organizacije potrošača (BEUC).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading