ZAŠTO ZEVAMO I NA KOJE BOLESTI ONO MOŽE DA UKAŽE! Zavisi čak i od godišnjeg doba!

Autor:

Lifestyle

09.10.2021

17:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zevanje kao spontani prirodni refleks se najčešće dešava kada nam je dosadno, premoreni smo, pospani ili se pak osećamo nelagodno, pod stresom.

Republika

Foto: pixabay.com

Zevanje može ukazati na brojne neurološke bolesti

Može da bude uzrokovano i hranom, i to dvojako, pa nekada zevamo zato što smo gladni a drugi put pak zato što smo se prejeli. 

Iako je zevanje samo po sebi bezazleno i najčešće se dešava u običnim, svakodnevnim situacijama, nije uvek tako. Naime, pojačano zevanja je nekada i znak bolesti, obično neuroloških, kao što su multipla skleroza, Parkinsonova bolest, zatim migrena. Ipak ono tada nije jedini simptom bolesti, već samo jedan od više znakova.

Inače, zevanje je korisna radnja, jer izaziva širenje usta i veći unos vazduha pa do mozga stiže više kiseonika. Takođe širi pluća i okolna tkiva, te mišiće i zglobove.

Zevanje može da se zaustavi

Neophodno je vrhom jezika više puta dodirnuti nepca i zevanje će prestati.

Čovek dnevno zeva u proseku po minut, pošto obično zevne desetak puta u toku dana a jedno zevanje traje oko šest sekundi. A počinje zevati i pre rođenja. Zna se naime da fetus u 11. nedelji počinje da zeva. 

Zevanjem se čak povećava i obim srca, ubrzava njegov rad i podiže krvni pritisak.  U ovoj činjenici leži i objašnjenje zbog čega učestalije od drugih ljudi, zevaju osobe koje imaju snižen krvni pritisak.

Iskustvo potvrđuje, da se češće zeva zimi nego leti. Ne zna se pouzdano zašto je tako, kao što se pouzdano ne zna ni šta je u osnovi čuvene zaraznosti zevanja.

Neki smatraju da je reč o nesvesnom imitiranju drugih, drugi pak da je reč o saosećanju i solidarisanju sa bliskim nam ljudima, obično članovima porodice, kolegama na poslu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading