ZDRAVA I KVALITETNA HRANA NE MORA DA BUDE SKUPA: Ove namirnice magično deluju na naš organizam, a prejeftine su

Autor:

Lifestyle

08.10.2021

18:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nutricionistkinja Olga Deker navela je tri jeftine namirnice koje obiluju zdravim sastojcima a malo koštaju

Republika

Foto: pixabay.com

Zdrava hrana ne mora da bude skupa

 

Obično se veruje da što je hrana zdravija, što više obiluje raznovrsnim hranljivim materijama, to više košta. Međutim, to često nije istina. Postoje namirnice koje su krcate nutrijentima, a zapravo uopšte nisu skupe.

Nutricionistkinja Olga Deker navela je tri jeftine namirnice koje obiluju zdravim sastojcima a malo koštaju. Nazvala ih je "superhranom", a to su laneno seme, alge i heljda.

Prema rečima dr Deker, semenke lana sadrže mnogo korisnih supstanci: vitamine grupa A, B, E i F, gvožđe, kalcijum, magnezijum, cink. Osim toga, bogate su omega-3 i omega-6 nezasićenim mastima, kao i vlaknima. Zahvaljujući njima, smanjuju rizik od razvoja maligniteta, normalizuju rad srca i gastrointestinalnog trakta, a pomažu i u regulisanju šećera u krvi, napominje stručnjak.

Osim vitamina, alge sadrže i mnogo joda. Imaju efekat čišćenja, uklanjaju toksine iz tela. Ova namirnica se preporučuje kod bolesti štitne žlezde.

- Heljda je bogata proteinima i ne sadrži skrob ili gluten. Bogata je vitaminima B, antioksidansima, gvožđem, kao i vlaknima, koja su odgovorna za normalno funkcionisanje gastrointestinalnog trakta i osećaj sitosti - rekla je dr Olga.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading