ZUBARI OTKRIVAJU: 5 bolesti koje možete da otkrijete gledajući u zube

Autor:

Lifestyle

30.09.2021

14:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osim što služe kao ukras osmeha, zubi i njihova boja mogu da budu ozbiljan signal da imate neku ozbiljnu bolest

Republika

Foto: pixabay.com

Obratite pažnju na stanje vaših zuba

Potrebno je da obraite pažnju na zdravlje usne duplje i da beležite svaku promenu jer ona može da ukaže na to da se vaš organizam bori sa nekim problemom.

Dakle, bitno je da održavate zube zdravim da biste lako uočili eventualne promene, odnosno probleme. Zato je od velike važnosti da redovno posećujete stomatologa koji će uočiti problem koji je vama eventualno promakao.

Međutim, neophodno je da znate i ovih 5 problema koje sami možete da uočite, a koji ditrektno otkrivaju zdravstvene probleme, otkrivaju eksperti za Sun Online.

1. Anemija i blede desni

Ukoliko imate blede desni, to može da bude znak da patite od anemije zbog nedsotatka gvožđa u organizmu. Neke varijante u boji su prirodna stvar, što znači da je normalno da imate tamniju ili svetliju nijansu desni u odnosu na druge ljude. Obično ako nam desni ne krvare ili ne bole, mi im ne pridajemo mnogo pažnje. Međutim, ako primetite da su vam odjednom veoma blede, a pritom osećate i simptome poput umora ili vrtoglavice, poželjno je da posetite lekara.

2. Poremećaj u ishrani i zubna gleđ

Ako imate neki od pormaćaja u ishrani koji uključuju povraćanje, stomačne kiseline mogu da razlože zubnu gleđ. Promena u boji, obliku, hrapavosti ili osetljivosti mogu da otkriju zankove da imate problm koji vremenom mogu biti uzrok totalnog propadanja i gubitka zuba.

3. Osteoporoza i klimavost zuba

Iako je ovo možda malo teže da sami otkrijete, ukoliko osećate da su vam se zubi rasklimali, moguće je da patite od osteoporoze. Kost oko zuba je zapravo njegov temelj odnosno podrška. Ako ovo ne možete da ustanovite sami, stomatolog će to moći da uradi na redovnom pregledu. Zub koji se pomera više nego što je normalno može biti rani znak za ovo progresivno stanje. Ako zubar ustanovi da imate ovaj problem, savet je da se obratite svom lekaru.

4. Oralne gljivice i HIV

Neobično je da se gljivice u ustima jvaljaju kod generalno zdravih ljudi, osim ako ne nose protezu. Međutim, pacijenti koji su HIV pozitivni imaju oslabljeni imuni sistem, pa postaju podložniji za pojavu gljivica i drugiih infekcija. Znaci da imate gljivice su i pukotine na ivicama usana, gubitak ukusa i neprijatan osećaj ili bol u ustima. 

5. Gubitak zuba i bolest bubrega

Bolesti bubrega mogu da stvore peckanje u ustima, promenu ukusa i suvoću usana jer kserostomija može da izazove smanjenu proizvodnju pljuvačke.

Zatim, kada se usta isuše i poveća se kiselost, nizak nivo PH vrednosti izaziva agresivno propadanje i gubljenje zuba. Neka istraživanja pokazuju da pacijenti sa bolestima zuba imaju povećani rizik od obolevanja bubrega, što je još jedan pokazatelj veze između oralnog i zdravlja čitavog organizma.

Ukoliko primetite neobjašnjivo peckanje u ustima i  promenjen ukus, obratite pažnju i na neke druge simptome bolesti bubrega poput umora, problema sa spavanjem i potrebe da se često mokri.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading