ČAJ KOJI OBNAVLJA SRCE I REGULIŠE KRVNI PRITISAK: Sme da se pije samo 5 dana!

Autor:

Lifestyle

27.09.2021

15:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Brojni savremeni lekovi i preparati napravljeni su na biljnoj bazi, a mnogi se i danas leče raznim čajevima.

Republika

Foto: pixabay.com

Bobice gloga

 

Glog se od davnina koristi u narodnoj medicini za jačanje i lečenje srca i srčanih tegoba, a u uzgoju ne zahteva veliku brigu. Lečenje ovom biljkom ima dugu tradiciju, a crveni glog se smatra jednom od najvrednijih i najdelotvornijih lekovitih biljaka za srce. 

Žbunasta biljka s crvenim bobicama blagotvorno deluje na srce, a ima i mnoga druga lekovita svojstva. U proseku naraste oko 2 m u visinu, ali se u šumama razvije do čak 8 metara.

Gloginje ili glogove bobice su okruglasti, crveni plodovi žbunastog drveta gloga. Ukus im je prilično gorak i kiseo sve do prvih mrazeva, nakon čega postaju mekše i ukusnije.

Gloginje sadrže vitamin C, provitamin A, vinsku i limunsku kiselinu, šećere i mnogo pektina.

Čaj za srce

Najpoznatiji recept od cvetova i listova je glogov čaj za srce. Crveni glog biljka je koja cveta u maju i junu, pa je u narodu poznata kao majska ruža.

Ekstrakt koji se dobija od listova biljke pomaže bolju cirkulaciju, te ojačava srčani mišić. Upravo zbog ovog svog lekovitog dejstva,preporučuje se i nešto mlađim osobama čija je svakodnevica stresna. Dakle, kao odlična preventiva svih kardiovaskilarnih smetnji pripremajte glogov čaj.

Dobar je i u lečenju oštećenog i upaljenog srčanog mišica, a blagotvorno deluje i u slučaju zakrčenja krvnih sudova i kod angine pektoris.

Kako se pravi čaj od gloga

Najpoznatiji recept narodne medicine, glogov čaj za srce, priprema se veoma jednostavno.

Uzima se od 1 do 1,5 grama lista i cveta ili 0,3 grama izmrvljenog ploda. Oni se preliju sa 150 ml proključale vode. Skida se sa vatre i pušta da kratko odstoji. Pije se tri puta dnevno.

Veoma je važno naglasiti da se čaj od gloga ne sme piti duže od pet dana, kada je potrebno napraviti kratku pauzu. Takođe se ne preporučuju trudnicama.

Prirodni diuretik, reguliše krvni pritisak

Glogov čaj je prirodni diuretik, što znači da podstiče izbacivanje viška vode iz organizma. Zbog toga je veoma koristan u procesu mršavljenja, ali i u slučaju edema, celulita i bolesti zglobova.

Pored toga od davnina se upotrebljava kao prirodni lek za regulisanje krvnog pritiska jer smanjuje visoke i podiže niske vrednosti.

Tinktura od gloga

Tinktura se priprema od 20 cvetova i lista gloga koji se usitne i 21 dan umoče u 100 mg alkohola, a zatim se procedi. Tinktura se može uzimati 3 do 5 puta dnevno na kocki šećera ili 15 kapi u 50 do 100 ml vode pre jela. Čuva se na hladnom i tamnom mestu, najbolje u frižideru.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading