HRANA KOJA OBARA HOLESTEROL: Bez jedne namirnice Srbi ne mogu

Autor:

Lifestyle

21.09.2021

11:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Među hranom koja snižava holesterol nalazi se i jedna namirnica koja se u Srbiji troši "kao alva", a nismo ni svesni koliko je korisna za problem sa masnoćama.

Republika

Foto: pixabay.com

Svečani ručak

 

Povišen holesterol je jedan od glavnih uzročnika bolesti srca i krvnih sudova. "Dobar" holesterol (HDL) čisti površinu krvnih sudova od štetnih materija i toksina, a "loš" holesterol (LDL) ih začepljuje krvne sudove i sužava arterije.

To znači da je HDL važan za funkcionisanje tela, dok je neophodno da LDL bude u granicama normale. Kako to uraditi bez lekova, otkrila je doktorka Debora Li. 

Šta je uzrok?

Ponekad količina ovih masnoća zavisi od hrane, što znači da je promena i hrane jedan od načina da ga regulišemo. Međutim, postoje situacije kada su uzroci povišenog holesterola bolesti bubrega, hipotireoza, gojaznost, anoreksija nervoza, kao i pušenje, preterana konzumacija opojnih pića i preveliki unos masne, slane i slatke hrane. Lekar će vam pomoći da otkrijete uzrok povišenih vrednosti ovih masnoća i shodno tome ih korigujete.

Svakako lekari savetuju da smanjite unos masnoća, posebno onih namirnica koje podižu nivo holesterola, poput masnog mesa, kobasica, peciva, sireva i deserta. Isto tako postoje i "ubice" holesterola, odnosno hrana koja će vam pomoći da snizite vrednosti ovih masnoća i sačuvate zdravlje. 

Republika

Foto: pixabay.com

Orasi u teglici

 

"Ubice" holesterola - mleko i hrana bogata nezasićenim mastima i vlaknima - pomoći će da se rešite štetnih materija za telo. Doktorka kaže da ćete smanjenjem količine masnih kiselina na minimum ili zamenom zasićenih masti nezasićenim normalizovati nivo holesterola u krvi, a u tome vam mogu pomoći sledeće namirnice: 

orasi,
maslinovo i susamovo ulje,
crvena riba,
mahunarke,
meso živine.

Birajte samo najzdraviju hranu

Preporuka dr Debore je i da u ishranu uvrstite i nerafinisane žitarice sa puno vlakana jer će vam dati obilje hranljivih materija, poboljšati probavu i varenje. U ove namirnice spadaju:

crni hleb,
integralni pirinač,
integralna testenina.

Ukoliko ove namirnice uvrstite u svakodnevni jelovnik, snizićete nivoa holesterola za 10 odsto, zaključila je Debora Li.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading