OVAJ SIMPTOM KOVIDA JAVLJA SE PRVI: Mnogo je češći od gubitka čula ukusa i mirisa

Autor:

Lifestyle

16.09.2021

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan simptom korone javlja se češće od gubitka mirisa i ukusa pokazuju podaci

Foto: pixabay.com

Maže usne

 

Moguće je da se radi o jednom od simptoma bolesti kovida, a prema pisanju studija čini se da oko 40 posto osoba koje su bolest imale su prijavile kao simptom suvoću usta i može se javiti i pre bilo kojeg drugog simptoma.

“Radi se o postotku puno višem od prijavljenih slučajeva gubitka mirisa i ukusa“, dodaje prof. Kevin M. Byrd, iz Američkog udruženja za stomatologiju. Evo što morate znati o ovom simptomu.

Zašto dolazi do suvoće usta?

Žlezde slinovnice proizvode slinu koja se ispušta u usta, suva usta se javljaju kada se uspori produkcija sline i nije samo bezazlen problem, može uzrokovati probleme s govorom, gutanjem i hranjenjem. Ta ista slina štiti i zube i usnu šupljinu pa kada je nema dovoljno, može se razviti karijes ali i druge bolne infekcije. Slina osoba koje imaju Kovid sadrži visoku koncentraciju virusa, a putem sline se zato može i otkriti.

Suva usta i kovid

Tim naučnika sa Instituta Cambridge u Londonu i tim iz Amerike su identifkovali ACE2 receptore u ćelijama žlezda slinovnica i tkivu u usnoj šupljini. Radi se o proteinu koji virus koji uzrokuje bolest zatvara u telo. Otkrili su i kako se virus može umnožiti u ćelijama žlezda slinovnica. Pregledavajući osobe koje su imale blag oblik bolesti, primetili su da upravo oni imaju najviše virusa u slini i da će verovatno oni prijaviti gubitak mirisa i ukusa, za razliku od onih koji ga nemaju u slini u tim količinama.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Devojka prima vakcinu protiv korone

 

Slina se sliva u usta koja su i glavni ulaz u telo, a tako se lako virus može preneti i na druge, pojašnjava dr. Blake M. Warner. Upravo to pojašnjava zašto se uz bolest zna javiti gubitak ukusa i suva usta.

“Kada progutamo slinu u kojoj se nalazi virus, on će lako doći do grla, pluća pa i creva“, dodaje dr. Byrd. To bi bio dodatan razlog zašto moramo nositi masku u zatvorenim prostorima – kako bismo zaštitili sebe ali i druge. Ne radi se dakle samo o respiratornim kapljicama koje ulaze u pluća kroz nos, one mogu biti i u ustima.

Još je jedna mala studija otkrila kako suva usta mogu biti jedan od prvih simptoma bolesti. Oko 60 posto ispitanika je prijavilo upravo taj simptom koji se javio pre svih ostalih simptoma.

Šta još izaziva suvoću usta

Naravno da postoji puno mogućih razloga, pa se može javiti kao posledica lekova koje uzimate, alkohola, kofeina ili cigareta, ali i nekih medicinskih stanja. Problem možete rešiti ako pijete dosta vode, posebno tokom obroka. Žvakanje žvake je takođe opcija. Pravilna higijena je jednako važna ako želite izbeći karijes ili druge upalne procese. No zapamtite da, ako se simptom javi, može značiti da imate Kovid i pre nego se jave ostali simptomi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sasa

21.09.2021 08:28

Moja supruga je na nano klinici Brant uvecala usne i uradila manju korekciju nosa postoji li opasnost po zdravlje od korona virusa?