KAKO DA PODIGNETE ENERGIJU AKO SE NISTE DOVOLJNO NASPAVALI: 7 namirnica koje će vas razbuditi

Autor: Republika

Lifestyle

05.08.2021

11:23

Kako podići energiju ako se niste dovoljno naspavali? Određena hrana i pića mogu da pomognu!

pixabay.com

 

 

Okrepljujući san koji traje 7-8 sati je od ključnog značaja za funkcionisanje tokom dana. A šta da radite ako se prethodne noći niste dovoljno naspavali? Određena hrana i pića mogu da pomognu da podignete energiju i "junački" izdržite dan bez većih problema...

Nutricionisti preporučuju ovih sedam hranljivih namirnica koje će vam pomoći da lakše prebrodite dan pun obaveza, a da se sve vreme ne osećate pospano i tromo...

1. Voda

Najbolji lek za pospanost. Voda je neophodna za mozak, kožu, srce i celo telo. Nosite uvek flašicu vode sa sobom i uzmite par gutljaja kada god osetite da vam se spava.

2. Kafa i čaj

Umerena doza kofeina se preporučuje posebno ako ste pospani. Nutricionisti ističu da spijanje kafe i čaja ima značajne benefite po zdravlje, od poboljšanja rada srca do borbe protiv moždanog udara.

3. Orasi i semenke

Odličan izbor za održavanje energije tokom dana. Ove namirnice su pune zdravih masti, proteina i vlakana koji su vam potrebni da biste se osećali energično.

4. Voće i povrće sa visokim sadržajem celuloze

Voće, povrće, integralne žitarice i mahunarke sadrže vlakna koja mogu da pomognu da održite stabilan nivo šećera u krvi tokom celog dana. A to je veoma važno kako biste izbegli pad energije u toku dana.

5. Jaja

Ovo je energetska bomba koja pomaže da se "podignete" kada ste pospani. Bogata su proteinima i odličan su izvor vitamina B12, koji pomaže ćelijama da apsorbuju energiju.

6. Hrana bogata kalcijumom

Mlečni proizvodi, soja, sardine i lisnato zelje odličan su izbor kada vam je potrebno da podignete energiju. Takože su bogati i proteinima koji rešavaju problem pospanosti, tromosti i pada koncetracije.

7. Hrana bogata gvožđem

Nedostatak gvožđa može dovesti do opšteg umora, pa čak i anemije. Da biste redovno dobijali energiju, u svoju ishranu obavezno unesite hranu bogatu gvožđem, poput spanaća, kelja, crvenog mesa i školjki.

Komentari (0)

Loading