UŠAO U ISTORIJU MEDICINE, ALI NE PO DOBROM! Zabeležen prvi slučaj FRAKTURE PENISA i to na OVAJ NAČIN! PAZITE KOD "DOGI" STILA!

Autor: Republika

Lifestyle

01.07.2021

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedan Britanac stekao je titulu prvog u svetu, ali verovatno ne onoga sa čime bi se mogao hvaliti.

RepublikaFoto: pixabay.com

Njegovi doktori kažu da je prvi poznati medicinski primer muškarca koji je doživeo vertikalnu frakturu penisa. Uprkos čudnoj povredi, potpuno se oporavio.

Fraktura penisa, tačnije cepanje tunica albuginea – zaštitne membrane koja okružuje erektilno tkivo u koje se sliva krv u penis. Razlog zbog kojeg je osećaj vrlo sličan osečaju da je slomljena kost jeste što se većina tih povreda dešava tokom seksa kada se penis u potpunoj erekciji prekomerno savije pod pritiskom.

Povredu uvek prati glasno pucketanje, modrica usled krvnog podliva, oticanje i naravno – bol. Povreda takođe uzrokuje i momentalan gubitak erekcije. Iako nije neobična, ovakva povreda se retko kad prijavljuje, verovatno jer je pacijente sramota.

Urolog iza ovog specifičnog slučaja, objavljenog u časopisu BMJ Kejs Riports, kaže da je ovoga puta povreda bila veoma posebna i to ne na dobar način.

Kao i u ostalim slučajevima, 40-godišnji pacijent se povredio tokom seksa kada mu je ud popustio pod pritiskom partnera, ali nije pokazivao mnoge uobičajene simptome. Nije čuo nikakav zvuk, otok nije bio velik, a nije ni odmah izgubio erekciju, već je ona postepeno nestala.

Lekarima je čitav slučaj bio sumnjiv pa su naredili snimanje magnetnom rezonancom. I bili su u pravu, prenosi Gizmodo. Pacijent je imao 3 centimetra dugačku poderotinu koja je počinjala sa desne strane i protezala se uzdužno preko sredine penisa, a ne popreko kako je uobičajeno.

U objavljenom tekstu se navodi da je to prva takva povreda do sada zabeležena u medicini.

Iako ovakve povrede mogu biti veoma ozbiljne sa posledicama, u ovom slučaju je operacija da se zaustavi krvarenje i sanira poderotina bila potpuno uspešna, a pacijent je uspeo da se oporavi bez dugotrajnih posledica. Pacijent se vratio regularnim seksualnim aktivnostima šest meseci posle povrede, bez ikakvih poteškoća.

Lekari su naveli i da se ovakve povrede najčešće dešavaju kod pacijenata koji su stariji od 40 i primenjuju "kučeći" stil ili ako je žena odozgo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading