SAMO JEDNA ČAŠA SOKA OD OVOG POVRĆA MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT! Jeftino, a sprečava srčani udar!

Autor: Republika

Lifestyle

05.06.2021

08:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Visok krvni pritisak takođe može da doprinese porastu holesterola.

RepublikaFoto: pixabay.com

Srčani udar je ozbiljno medicinsko stanje koje se dešava kda se iznenada blokira dovod krvi u srce. Ako se ne odreaguje odmah, ovo opasno stanje može imati fatalne posledice. Po pravilu, do srčanog udara dolazi usled povišenog nivoa holesterola u telu. Masnoće začepe arterije, i tako najvažnije organu uskraćuju ishranu.

Visok krvni pritisak takođe može da doprinese porastu holesterola. Zato je veoma važno držati ga pod kontrolom kako bi se sprečio rizik od srčanog udara. Nedavna studija ukazala je na namirnicu koja može da ublaži hipertenziju, a samim tim i smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Sok od paradajza

Naučnici su otkrili zdravstvene prednosti neslanog soka od paradajza. Sproveli su istraživanje u kojem su 184 muškarca i 297 žena iz Japana godinu dana pili ovaj sok, u različitim količinama. Kao rezultat, 94 ispitanika sa nelečenom prehipertenzijom ili hipertenzijom značajno su smanjili krvni pritisak i LDL holesterol (štetni tip koji se akumulira na unutrašnjosti zidova arterija).

RepublikaFoto: pixabay.com

U proseku se sistolni krvni pritisak smanjio sa 141,2 na 137,0 mm Hg. Pokazatelji dijastolnog krvnog pritiska smanjili su se u proseku sa 83,8 na 80,9 mm Hg..

Istraživači su primetili da je ovaj pozitivan efekat nakon konzumacije soka primećen i kod muškaraca i kod žena različitih starosnih grupa.

- Koliko nam je poznato, ova studija je prva koja je ispitala efekat konzumacije paradajza ili proizvoda od paradajza na markere rizika od kardiovaskularnih bolesti tokom cele godine i tokom širokog raspona starosti - napisali su naučnici u svom radu objavljenom u časopis "Food Science & Nutrition".

Nedavna studija istraživača sa Univerziteta Riding i drugih naučnih institucija u Velikoj Britaniji, Australiji i Novom Zelandu otkrila je nov pozitivan efekat ovog soka.

Analizirani su podaci o zdravstvenom stanju više od 2 miliona ljudi. Kao rezultat, ispostavilo se da jedna čaša soka od paradajza svakog dana može značajno da smanji rizik od kardiovaskularnih bolesti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Marta

05.06.2021 13:45

Drago mi je da procitah ovaj clanak o soku od paradajza.Pre mesec dana pocela sam da pijem svako jutro sok od paradajza,jer kao da mi je organizam i sam trazio da ga pijem.U ovo doba korone kad pijem vitamine i reishi kapsule za jacanje imuniteta pocela sam da osluskujem i svoj organizam i da jedem i pijem ono sto mu prija.