MEĐU NJIMA JE I MINERALNA VODA! Pet napitaka uz koje se ne sme piti antibiotik! OPASNO PO ZDRAVLJE!

Autor: Republika

Lifestyle

04.06.2021

10:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Antibiotici su jedno od najvažnijih medicinskih dostignuća 20. veka. Njima se leče bakterijske infekcije, pa su i među najčešće propisivanim lekovima.

RepublikaFoto: twitter.com/Sanja Milojevic

No, poznato je da bakterije mogu postati otporne na antibiotike, a to se događa ako ih uzimate kad ne treba, ako je doza prevelika ili ako je terapija preduga.

Uz sve ovo, interakcija antibiotika i nekih namirnica može imati neželjene posledice.

Alkohol

Alkohol ne bi trebalo piti ni s jednim lekom jer interakcija može biti opasna, upozorava doktor Tomas Loesčer, specijalist za zarazne i tropske bolesti i član Saveza nemačkih internista (BDI).

Alkohol može povećati ili smanjiti učinak lekova, a lekovi mogu pojačati učinak alkohola. Antibiotici nisu izuzetak.

- U kombinaciji s alkoholom, antibiotik metronidazol, koji se propisuje za vaginalne i crevne upale, izaziva glavobolje, mučninu i povraćanje - rekao je doktor.

Mleko

RepublikaFoto: Photo by Eiliv-Sonas Aceron on Unsplash

Mleko i ostali mlečni proizvodi remete metabolizam lekova, uglavnom zbog prisutnosti kalcijuma.

- Kalcijum poništava učinak mnogih lekova, posebno antibiotika - tvrdi Ursula Selerberg, PR nemačke lekarske komore (BAK).

Neki antibakterijski agensi vezuju se s kalcijumom u crevima i stvaraju složene molekule koje su toliko stabilne da se kroz crevni zid ne mogu probiti u krvotok, objasnila je.

Rezultat toga je da se lekovi ne metabolizuju i njihov aktivni sastojak se izlučuje bez ikakva učinka. Pojava je najčešća pri uzimanju tetraciklina i fluorokinolona.

Selerberg zato savetuje da se mlečni proizvodi izbegavaju dva sata pre i posle uzimanja antibiotika.

Mineralna voda

Mineralna voda, bila gazirana ili ne, sadrži puno minerala poput kalcijuma, gvožđa i magnezijuma.

Kao i u slučaju kalcijuma u mleku, minerali se mogu vezati uz aktivne sastojke antibiotika i pretvoriti ih u neučinkovite.

Stoga i mineralnu vodu treba izbegavati dva sata pre i posle antibiotika. Uvek je sigurnija opcija popiti lek s čašom vode iz slavine.

Voćni sok

RepublikaFoto: pixabay.com

Voćne sokove treba izbegavati pre uzimanja antibiotika.

- Oni sadrže određene inhibitore enzima koji mogu poremetiti metabolizam nekih lekova u crevima i jetri - objasnila je Ursula Selerberg.

Kafa

Učinak stimulativnih napitaka poput kafe, crnog i zelenog čaja, koka-kole ili energetskih napitaka može biti pojačan upotrebom antibiotika, što bi moglo prouzrokovati ubrzan rad srca i poteškoće u spavanju.

 

Pre ili posle jela!?

I konačno, koje je najbolje vreme za upotrebu antibiotika, pre, tokom ili posle jela?

- Nema pravila - kaže Sellerberg. - Neke, poput ampicilina, treba uzimati sat vremena pre jela, a druge, poput cefuroksima, nakon obilnijeg jela.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading