REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Rusi otkrili lek za sidu i rak?

Lifestyle

27.11.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vakcina produžava život pacijenata više nego dvostruko, a pokazala se efikasnom protiv nekoliko vrsta raka - pluća, dojke, prostate, debelog creva.

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Ruski naučnici veruju da su pronašli revolucionarni lek

 

Spas za najteže obolele nudi revolucionarni lek - otkriće ruskih naučnika, koji će, kako najavljuju, moći da izleči sidu, hepatitis, rak i tuberkulozu. Ovu spasonosna vakcina modifikuje ćeliju našeg imunog sistema, a njeni tvorci su naučnici iz ruskog grada Novosibirsk.

MODIFIKOVALI ĆELIJE

Naučnici iz Instituta za kliničku imunologiju u Novosibirsku, iz dela sibirskog ogranka Ruske akademije medicinskih nauka, ovu vakcinu protiv raka i infektivnih bolesti, side i tuberkuloze daju pacijentima putem infuzije.

- Trenutno, lek se daje pacijentima putem infuzije u trećem i četvrtom stadijumu raka i produžava životni vek pacijenata više nego dvostruko - kažu ovi naučnici.

Direktor Naučnoistraživačkog instituta za fundamentalnu i kliničku imunologiju prof. dr Vladimir Kozlov kaže da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga obolevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze.

- Modifikovali smo dendritske ćelije, koje su deo imunog sistema, a slažu se sa antigenima tumora. Izvlačimo ih iz ljudskog tela i punimo antiagensima. Dendritske ćelije procesiramo i potom ubrizgavamo u pacijenta. Ove ćelije deluju na organizam tako što izazivaju jak imuni odgovor. Tačnije, aktivno se bore protiv tumora - objašnjava prof. dr Kozlov.

On navodi da je to zapravo vakcina na bazi dendritskih ćelija.

- Tokom laboratorijskih istraživanja utvrdili smo da se modifikovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od "običnih" ćelija. Vakcina je prošla klinička ispitivanja, a oboleli od raka dojke i jajnika primali su lek tokom i posle hemioterapije. Kod njih nisu zabeležena neželjena dejstva, a pacijenti se nisu obratili lekarima zbog recidiva tumora - kaže prof. dr Kozlov.

NIJE ŠTETNA

Najveća prednost ovog leka je, smatraju naučnici, u njegovoj "preciznosti".
- Ova vakcina utiče samo na inficirane ćelije i ne šteti zdravim organima - kažu naučnici.
Po rečima profesora Kozlova, institut trenutno radi i na drugim preventivnim vakcinama koje bi uskoro trebalo da budu predstavljene.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nikola

30.11.2017 13:12

I naravno nikad nece videti svetlost dana