ZA DLAKU IZBEGAO SMRT! Muškarac imao jezive komplikacije zbog ljuske od kokica

Autor:

Lifestyle

01.05.2021

14:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Otac troje dece je mislio da ima grip, ali analize su pokazale da je stvar mnogo ozbiljnija. Verovali ili ne, za sve je kriva - ljuska od kokice.

Foto: pixabay.com

Vatrogasac Adam Martin dobio je endokarditis – upalu unutrašnjeg zida srca i srčanih zalistaka, nakon što mu je ljuskica od kokice zapala među zube i nikako nije uspevao da je izvadi. Puna tri dana je pokušavao da izvuče hranu čačkalicom, poklopcem olovke, komadom žice… Ništa nije pomagalo.

Počeo je da ga boli zub, ali nije otišao kod zubara ni nedelju dana kasnije. Počelo je da ga muči noćno znojenje, osećao je glavobolju, umor i patio je od šumova na srcu.

Lekari su mi rekli, da nisam otišao kod njih, za tri dana sam mogao da budem mrtav. Ljudi umiru kada se infekcija toliko proširi, a ja sam bio na ivici. Doslovno mi je uništila srčane zaliske. Da sam otišao odmah kod zubara, ništa od ovoga se ne bi dogodilo. Najgore iskustvo u mom životu. Bio sam na ivici smrti, stvarno imam sreće. Nikada više neću jesti kokice”, izjavio je vatrogasac iz Kornvola za Dejli mejl.

 

 

Adam, koji je inače otac troje dece, u početku je mislio da ima grip. Otišao je kod lekara opšte prakse, koji ga je poslao na rendgen i vađenje krvi. Vratio se kući da odmara, ali danima kasnije se nije osećao bolje. Primetio je i krvni ugrušak na nožnom prstu, kasnije dijagnostikovan kao "Janeway lezija" – spoljašnji pokazatelj infektivnog endokarditisa. Tada se zaputio u bolnicu.

“Imao sam osećaj da nešto nije u redu. Spavao sam puno i osećao se jako loše. Imao sam bolove u nogama. Primljen sam u bolnicu nekoliko dana na analize i bio sam već jako zabrinut”, rekao je Adam.

 

 

Zbog oštećenja srca morao na operaciju

Ispostavilo se da je bol u nozi ugrušak zbog infekcije, čije je uklanjanje trajalo pet sati. Dobio je lekove protiv infekcije, ali ispitivanja su otkrila da mu je srce teško oštećeno i da će mu trebati operacija. Inače, uzročnici infektivnog endokarditisa su bakterije, koje se mogu naći i u ustima, a koje putem krvotoka ulaze u organizam i mogu da oštete srce.

“Ne želim da bilo ko prođe ovo što sam ja. Sve se tako brzo dogodilo. Jezivo je kada pomislim da je sve to zbog kokica”, dodao je vatrogasac, koji se, na sreću, brzo oporavio.

U oktobru 2019. je operisan, a sada je kod kuće sa suprugom i decom.

 

 

Komentari (0)

Loading