PAZITE SE KRVOPIJA: Krpelji ponovo VREBAJU, a OVO su NAJRIZIČNIJA mesta u Beogradu!

Autor:

Lifestyle

30.04.2021

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa dolaskom lepšeg vremena i praznika mnogi žele da vreme provedu u prirodi, a pored poštovanja epidemioloških mera trebalo bi da se povedu računa i o dosadnim krvopijama iz trave - krpeljima, među kojima ima i onih koji su zaraženi bakterijom borelija burgdorferi.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Trenutno su, kako kažu u Zavodu za biocide i medicinsku ekologiju, krpelji najrasprostranjeniji u šumama i uz ivice šuma u okolini grada (Bojčinska, Lipovička i Manastirska, Zabran u Obrenovcu, Košutnjak, Topčider, Banjička šuma, Avala, Ada Ciganlija i Ada Huja).

- Procenat krpelja zaraženih bakterijom koja izaziva lajmsku bolest varira od godine do godine, kao i između lokacija na kojima je uzet uzorak. Ovog proleća prosečna zaraženost je oko 20 odsto što je nešto manje nego proteklih nekoliko sezona - navode u Zavodu, piše Politika.

Kako se zaštititi

Iz Zavoda preporučuju da se prilikom odlaska u prirodu nosi garderoba dugačkih rukava i nogavica svetlijih boja jer se tako krpelji mogu lakše uočiti, da se glava pokrije šeširom, kačketom, maramom… nogavice pantalona uvuku u čarape.

Preporuka je i zatvorena obuća, da se ne hoda bos po neuređenim travnatim površinama i da se na njih ne odlaže odeća i ne leži na travi... Preporučljivo je i koristiti i sredstva protiv krpelja, ali treba znati da ona ne pružaju stopostotnu zaštitu.

Zbog toga je posle svakog dolaska iz prirode potrebno temeljno pregledati kožu, posebno delove koji su nežniji, gde krpelj lakše može da se "zakači".

Oni sugrađani koji imaju svoje dvorište trebalo bi redovno da ga kose i održavaju, a oni koji imaju ljubimce da ih redovno kontrolišu jer imaju veliku ulogu u rasejavanju krpelja. Zbog toga je potrebno i ljubimce zaštititi različitim repelentima u vidu ogrlica, tečnosti za kožu, šampona…

Odmah kod lekara

- Ukoliko se i pored primenjenih mera opreznosti primeti krpelj na telu, neophodno je javiti se najbližoj zdravstvenoj ustanovi radi uklanjanja. Ne preporučuje se korišćenje bilo kakvih preparata i narodnih saveta za uklanjanje krpelja (ulje, aceton, benzin, lak za nokte, krema…) niti njegovo uvrtanje prilikom vađenja. Osim toga, potrebno je i pažljivo pratiti promene na mestu uboda - kažu u Zavodu i poručuju da u slučaju pojave crvenila obavezno se javiti izabranom lekaru.

Kako se navodi, zbog toga što u mnogim slučajevima ubod krpelja i prvi znaci lajmske bolesti prođu neopaženo, potrebno je svakog izvađenog krpelja iz tela analizirati na prisustvo bakterije koja izaziva tu bolest.

- Kao i prethodnih godina, i ove godine kod nas će biti moguća analiza donetih krpelja na prisustvo bakterije koja izaziva lajmsku bolest. Cena je 1.500 dinara za jednu analizu - dodaju u Zavodu.

Posle uklanjanja, krpelja bi trebalo sačuvati i odložiti u pogodnu posudu (kao što je ona za urin), u nju staviti vlažan komad vate i sve do odlaska u Zavod držati u frižideru.

S obzirom na to da se radi pi-si-ar analiza, nije neophodno da krpelj bude živ i stavljen u vodu, ali to olakšava pripremu krpelja za analizu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading