NAJBOLJI NAČIN DA OČISTITE JABUKE OD PESTICIDA! Veoma je jednostavno, a ubiće sve "otrove"

Autor:

Lifestyle

16.04.2021

20:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Držanje jabuka pod vodom nekoliko sekundi nije dovoljno za uklanjanje pesticida, a naučnici imaju bolji savet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Pesticidi mogu veoma štetno da deluju na zdravlje

Naime, najbolji način za čišćenje jabuka od pesticida jeste potapanje u vodu i dodavanje sode bikarbone. Taj proces treba da traje 12 do 15 minuta. Drugi način da sprečite unos pesticida jeste da ogulite jabuku.

Naučnici su testirali nekoliko načina da uklone pesticide sa voća, a najboljim se pokazala soda bikarbona.

Pesticidi mogu pomoći plodovima da opstanu i da odbiju insekte, ali su štetni ukoliko se unose u organizam. NJihovi efekti zavise od vrste pesticida i količine koja se unosi.

Svetska zdravstvena organizacija poručuje da određeni pesticidi mogu štetno da deluju na razvoj nervnog sistema fetusa i dece.

Neki ljudi se oslanjaju na kupovinu organske hrane, koja može biti veoma skupa, ali ni ona ne garantuje da se pesticidi ne koriste. Neke farme koriste organske pesticide, ali treba imati u vidu da prirodni pesticidi nisu nužno sigurniji.

Naučnici su potopili jabuke u fungicid i insekticid i držali ih u njima od nekoliko minuta, pa do celog dana. Potom su pokušali da operu pesticide ispod vode, držanjem u rastvorima i korišćenjem sode bikarbone u periodu od 15 minuta.

Najbolji rezultat je imala soda bikarbona. Nakon 15 minuta je pesticid nestao s kore voća. Međutim, tu su i loše vesti, jer je oko 20 posto fungicida i četiri posto insekticida voćka upila kroz koru, pa se zato nije moglo eliminisati.

Treba imati na umu da soda bikarbona nije neko čudo, kao i to što nema garancija da će delovati u slučaju nekog drugog voća. Zasad je ipak najbolje rešenje guljenje jabuka.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading