DETALJAN VODIČ: Kako nam snovi otkrivaju da smo bolesni

Autor: portalosuma.com

Lifestyle

14.04.2021

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Snovi govore ono što nas kopka u podsvesti, u njima proživljavamo ono nesvesno, rešavamo probleme, sami sebi ukazujemo na nešto što ne vidimo ili ne želimo da vidimo i znamo. Međutim, mogu li snovi da ukazuju na nešto više od toga, da li nam govore ono što ćemo tek da doživimo?

RepublikaFoto: pexels.com
Posebnu pažnju obratite na snove koji se ponavljaju

Prema nekim istraživanjima, snovi mogu predvideti pojavu bolesti, pre nego li se pojave prvi jasni simptomi bolesti. Ovo zapravo znači da možemo nešto saznati o našem fizičkom zdravlju putem naših snova.

Osobe koje su ovo doživele navode da su ih snovi upozorili na razvoj raka, tuberkuloze ili na srčani udar, i iako za ove tvrdnje postoji malo dokaza koji se mogu naučno objasniti, da neki od simbola iz snova mogu predvideti razvoj bolesti, postoje naznake da neobični ili ponavljajući snovi mogu imati važno značenje kada je u pitanju zdravlje.

Na primer, ako ignorišemo neke znakove koji upućuju na simptome bolesti, može se dogoditi da ćemo imati noćne more, koje će nas sasvim upečatljivo uveriti da na nešto treba obratiti pažnju. U knjizi “Psihoterapijski tretmani pacijenata obolelih od raka” koju je uredila Jane G. Goldberg, autor poglavlja “Rak u mitu i snu” Russell A. Lockhart navodi kako mu se jednom obratio stariji čovek kome je supruga umrla od raka.

On je ispričao da je nekoliko meseci, pre nego što joj je postavljena dijagnoza raka želuca, imala noćne more u trajanju od dve nedelje. Između ostalog, sanjala je da joj psi trgaju utrobu. Rekao je: “Znate, ti su snovi bili početak, rak se najavljivao. U kostima osećam da je ovo istina, ali niko ne želi slušati starog čoveka.”

Prodormalni snovi

To da će snovi ponekad u simboličkom obliku otkriti prisutnost bolesti koje nismo svesni u budnom stanju je poznato od najstarijih vremena. Takvi snovi su pozvani prodromalni, prema latinskoj reči prodromus ili grčkoj prodromos što znači preteča.

Ovo su odjeci arhetipske povezanosti snova, bolesti i izlečenja koju spominje i poznati lekar Galen. On je u svojoj knjizi “Proročanstva u snu” pričao o čoveku koji je sanjao da mu se noga pretvorila u kamen i kojem se ta noga paraliziovala nekoliko dana kasnije. U drevnim vremenima snovi su imali veliku ulogu u ljudskim životima.

Verovalo se da su snovi dijagnoze za somatska stanja, da otkrivaju prisutnost bolesti i poremećaja, ali da često nude i odgovarajući tretman. Stoga su u staroj Grčkoj postojali hramovi u čast boga Asklepija, boga lekarstva, gde su dolazili bolesnici. Oni bi u hramovima prespavali, a ujutro su prepričali snove sveštenicima koji su ih tumačili i prepisivali tretmane.

Aristotel je ovo pretpostavke dobro objasnio rekavši: “Budući da su počeci svih događaja mali, jasno je da će takvi biti i počeci bolesti u našim telima. U zaključku, očigledno je da će ti počeci morati da budu vidljivi u spavanju umesto u budnom stanju.”

Arhetipove u snovima je proučavao i Karl Jung kojem je 1933. godine prezentovan jedan neobičan san kako bi ga protumačio, a o osobi koja ga je sanjala nije imao nikakvih podataka. Pacijent je naveo da ga je u snu neko pitao o podmazivanju neke mašine i da je mleko predloženo kao najbolji lubrikant. On je smatrao da je najbolje rešenje tečni mulj. Zatim je sanjao isušen ribnjak i usred mulja su se pojavile dve životinje, jedna je bila mali mastodont, a drugu nije zapamtio koja je. Jung je na to rekao da je osoba koja je sanjala taj san bolesna, te da se radi o organskom, a ne psihičkom poremećaju. Za pražnjenje ribnjaka je smatrao da to znači da postoji nešto što blokira cirkulaciju cerebralne tečnosti.

Prodormalni snovi se pojavljuju i u knjizi “Psihologija snova”, Williama S. Walsha, koja je objavljena 1920. On navodi da je Aristid, poznati atinski državnik sanjao da ga je napao bik i ranio u predelu kolena, a nakon buđenja je na tom mestu pronašao tumor.

RepublikaFoto: pixabay.com
Snovi otkrivaju poruke koje nam telo šalje

William Alexander Hammond, američki lekar i neurolog spominje mnogo zanimljivih slučajeva, među njima i san čoveka koji je dve noći pre napada hemiplegije (potpuni gubitak neuromišićnih funkcija na jednoj strani tela) sanjao da je isečen na dva dela po sredini tela, od brade do međice. Drugi slučaj je san pacijenata koji je sanjao da ga maskirani muškarac udara silovito po nozi, a on nije osećao nikakvu bol. Nakon buđenja je osećao samo blagu glavobolju, a nakon pet dana je doživio moždani udar s posledicom paralize koja je uključivala i tu nogu.

Novinar H. Addington Bruce navodi i svoj slučaj, on je tokom šest meseci stalno imao jedan ponavljajući san, sanjao je da ga mačka grebe po grlu. Ova ga je noćna mora često budila iz sna, no nije joj pridavao previše značaja. Međutim, prilikom jedne teže prehlade otišao je na pregled i tamo su slučajno ustanovili da ima neku izraslinu u grlu koju je hitno morao da operiše. Posle nekog vremena, shvatio je da od operacije nije ni jednom sanjao san o mački. Naveo je i da nije osećao nikakvu bol, čak ni neugodnost u grlu, nije uopšte bio svestan prisutnosti izrasline u grlu i zaključio je da su organske promene dovele do senzacije koju je doživljavao u snu.

Snovi upozoravaju

Bezbroj nas veruje da smo savršenog zdravlja, dok zapravo patimo od neke boljke, koja bi se mogla lako izlečiti ako se s tretmanom krene na samom početku pojave bolesti. Međutim, obično toga nismo svesni sve dok se stanje ne pogorša ili ćemo o tome saznati slučajno, na nekom rutinskom pregledu.

Puno toga nam skreće pažnju s posmatranja samih sebe, naše dnevne obaveze najčešće, tako da na samom začetku ti simptomi neće imati efekta na našu svest, a kada postanu jači i potisnu sve ostale nadražaje, tada su oštećenja, po pravilu, već veoma razvijena. Zato je san najpovoljnije vreme u kojem će bolest obznaniti svoju prisutnost.

Nejasni osećaji nelagode tokom dana, koji nisu lokalizovani ni na kojem posebnom mestu, definisaće se na određenom mestu u snu, jer tada ne postoje nadražaji iz okoline koji ometaju, te će slabiji nadražaji biti dovoljno jaki da ostave utisak na svest. Da li će ili ne bolest proizvesti utisak kroz san, zavisi i od bilo kojeg drugog nadražaja koji će doći do svesti.

Na primer, podsticaji koje dopiru do mozga iz želuca mogu biti jači i mogu zaseniti one koji dolaze iz bolesnog područja, a mogu se i mešati i tako stvoriti više ili manje zbunjujuće snove. Naši preci su imali posebnu naviku da obrate pažnju na snove koji se pojavljuju u ranim jutarnjim satima, jer je želudac u to vreme obično prazan.

Upozorenja iz snova često neće biti prepoznata, mnogi će misliti da su to samo neke čudne fantazije, a većina će ih zaboraviti nakon buđenja. No važno je istaći činjenicu da će brojni pojedinci, koji inače zaboravljaju svoje snove, odjednom početi da pamte, nešto pre nego što simptomi bolesti postanu jasni. Kada se to dogodi, trebalo bi ovu činjenicu imati na umu, pogotovo u slučaju pojave ponavljajućih snova.

Snovi koji predviđaju fizičke bolesti su prikazani u simboličkom obliku jer je to jezik snova. Na primer, čir ili rast neke druge mase uzrokuje prodoran osećaj koju će podsvest predstaviti kao ugriz zmije, miša, rezanje oštrim instrumentima i slično. Problemi sa srcem se često obeležavaju kroz zadihanost, eksplozije, ritmičke zvukove i krv, a simbolizam ne zavisi samo od jačine nadražaja, već i od samog pojedinca.

RepublikaFoto: pexels.com
Snovi često nateraju čoveka da poseti lekara

Nisu svi simboli univerzalni za svaku osobu, neki će se pojaviti samo jednom, stoga treba obratiti posebnu pažnju na onaj san koji se često ponavlja i to praktično u istom obliku. Kod nekih osoba koja pate od dijabetesa će se javiti takvi ponavljajući snovi u obliku noćnih mora, koji će upozoriti na nagli pad šećera u krvi. Premda će osobe s dijabetesom prepoznati rane simptome niske količine šećera u krvi i pre pojave noćnih mora, treba znati da se hipoglikemija može javiti tokom spavanja, zato ako su noćne more učestale, trebalo bi razmisliti i o proveri šećera u krvi. Jedna osoba obolela od dijabetesa navela kako je često sanjala da propada kroz spiralu karti, koja kao da nema kraja. U trenutku kada oseti kao da će pasti na dno te spirale, budila se u znoju, nesvesna šta se događa. Nakon par trenutaka, shvatila je da joj je šećer u krvi ne samo opasno nizak, nego i da brzo opada. Iako se njeno telo inače budi kada je količina šećera u krvi niska, ovaj joj se san javlja samo onda kada je opasno nizak i kada joj preti smrt.

Zatim stres, naš verni pratitelj, često će se manifestirati i u snu, putem nekih vrlo uobičajenih snova poput onih da kasnimo na autobus ili avion. Ovo će se najčešće dogoditi onda kada ignorišemo da smo nečime preopterećeni i to će zapravo biti korisno jer tako možemo otkriti šta nas zaista muči. Na primer, osobe koje sanjaju da kasne na autobus ili avion često su suočene s problemom rokova, odnosno, kako ispuniti sve obaveze na vreme. Takvi snovi nas uče kako da se nosimo s ovim problemom, da prihvatimo da smo pod stalnim pritiskom i da bi trebalo da učinimo nešto sa svojim upravljanjem vremena da bi sve stigli na vreme i kako bismo našli vremena i za opuštanje. Zatim, stresni san o gubitku bilo čega ili bilo koga je najčešće povezan s nesigurnošću ili gubitkom motivacije, a snovi o tome da nešto ne možemo pronaći, poput učionice u školi ili nekih predmeta na poslu koji su nam potrebni, znače da smo pod velikim pritiskom, te da se u ovom trenutku života ne možemo snaći u poslu koji sada obavljamo, ili u situaciji u kojoj jesmo. Ako sanjate da je vaš dom u plamenu, zapravo ste to vi sami, preti vam izgaranje, nalazite se na samom rubu stresa, bukvalno pred eskalacijom. Budući da je poznato da je stres jedan od vodećih uzročnika mnogih bolesti, pojavu ovakvih ili sličnih, učestalih i stresnih snova treba zaista uzeti za ozbiljno i preispitati se da li živimo na način koji je pretnja našem zdravlju.

Neobično, ali snovi su povezani i s trudnoćom, iako nije objašnjeno zašto je to tako. Mnoge majke navode da su daleko više sanjale dok su bile trudne, a posebno su često to bili čudni i živopisni snovi. Iako više snova, posebno čudnih i strašnih, nije baš najprijatnije iskustvo, oni mogu biti i predviđanje dobrih vesti. Naime, jedno istraživanje sprovedeno u Izraelu, koje je obuhvatilo 166 trudnica, navodi nalaze da što su trudnice imale više zastrašujućih snova to su imale manju šansu od razvoja postporođajne depresije. Istraživanje iz Italije, koje je obuhvatilo 290 žena povezalo je više snova, kao i uznemirujućih snova s kraćim trajanjem porođaja. Moguće je da na ovaj način podsvest štiti, poznato je da su mnogi u svojim snovima doživljavali ne samo upozorenje na razvoj bolesti, već i su i sanjali određene tretmane ili lekove.

RepublikaFoto: pixabay.com
Snovi se češće javljaju u trudnoći

Povezano s tim, oni koji su svesni da snovi mogu predskazivati bolest, prakticiraće sanjanje lucidnih snova. Sposobnost lucidnog sanjanja je mogućnost da osoba u snu postane svesna, te na taj način može kontrolisati svoje misli i postupke kao i u budnom stanju. Ovakvi snovi su naučno dokazan fenomen u kojem je osoba svesna da sanja te može upravljati svojim snovima, a na ovaj način se koriste izvanredne sposobnosti zakopane u neiskorišćenim delovima mozga.

Tumačenje snova je od nekadašnjeg zabavog i popularnog sanovnika dobio sasvim drugačiji smisao, ljudi koriste svoje snove kao alate kako bi poboljšali svoj život, navode psiholozi. Međutim, nije uvek bilo tako, naučnici su ranije mislili da snovi jednostavno odražavaju nasumične paljbe nervnih signala. Mislilo se da su snovi besmisleni i da nemaju nikakvu funkciju, dok se danas zna da snovi igraju vitalnu ulogu u razjašnjavanju onoga što je zaista važno za nas. Ovo se može dobro potkrepiti istraživanjem naučnika Davida B. Kinga i Terese L. DeCicco koji su istraživali odnos između zdravlja (fizičkog i mentalnog) i sadržaja snova, ispitujući hipotezu u kojoj se navodi da su snovi odraz budnog života i drugu koja navodi da snovi nadoknađuju ono što nedostaje.

Istraživanje je između ostalog sumiralo da kako se smanjilo sveukupno fizičko zdravlje, u snovima je porastao broj povreda i bolesti. Osim toga, oni s nižim nivoima energije imali su veći broj fizičkih pokreta (hodanje, trčanje) u svojim snovima, a oni koji su osećali fizičku bol sanjali su više životinja. Osobe koje su bile depresivne češće su osećale tugu i ljutnju u snovima. Osim toga, rezultati sugerišu prilično konkretan odnos između budnog života i snova, stoga su autori zaključili da ako će ljudi više vremena razmišljati o informacijama sadržanim unutar svojih snova, veća je verovatnoća da će razviti veću svest o svojem fizičkom i emocionalnom zdravlju.

Naravno, sasvim je uobičajeno da osobe koje pate od psihičkih poremećaja, poput anaksioznosti ili PTSP-a, doživljavaju više čudnih ili uznemirujućih snova. Međutim, u slučaju da ste fizički prividno zdravi i ne vidite nikakve znakove bolesti, a učestalo doživljavate čudne snove ili noćne more, vreme je da razmislite o tome šta vam vaša podsvest poručuje. Snovi su glas i vizija duše, jedan od naših najbogatijih izvora za usmeravanje i ozdravljenje, samo bi trebalo početi uvažavati to što nam poručuju.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading