TRNU VAM RUKE I NOGE TOKOM SNA? Doktori otkrivaju zašto se to dešava i kada treba da idete u bolnicu!

Autor: Republika.rs

Lifestyle

31.03.2021

17:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Utrnulost, obamrlost, "mrtva ruka", neosetljivost stopala... kako god ga nazvali, taj osećaj je gotovo svima poznat. Stopala, šake, ruke i noge delovi su tela koji najčešće "umrtve", posebno noću kada spavamo. Ali, zašto se to događa?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Taj čudan osećaj je zapravo normalna reakcija tela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promeniti neudoban položaj.

- Pritisak izlaže živce stresu - rekla je nemačka neurološkinja Katrin Hahn iz bolnice Charite.

- Ako ste zdravi, utrnulost vas ne treba brinuti. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu - dodala je ona.

Ono takođe ima preventivnu ulogu, jer vas podseća da se vratite u udoban položaj.

- Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja - kaže Hahn.

Osetite li obamrlost, jednostavno "probudite" ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj biće sasvim dovoljan, prenosi Srbija Danas.

- Ako je živac odsečen tek privremeno, ne brinite - kaže Hahn. "Osećaj u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta - dodala je.

Ali, ako se ne vrati za nekoliko sati, potražite lekarsku pomoć. Doktoru bi trebalo da odete i ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading