NAUČNO DOKAZANO DA PUN MESEC UTIČE NA NAS: Bolovi, prehlada, poremećaj sna... Evo kako da utvrdite da li vam stvara tegobe!

Autor:

Lifestyle

28.03.2021

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Loše spavate, budite se noću i ne osećate se najbolje? Često vas nešto iritira i razdražuje, a znate da uzrok tome nisu hormoni? Pun Mesec može biti razlog ovih neprijatnosti.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Pojedini ljudi primećuju promene u ponašanju i osećanjima koje ne mogu da objasne sve dok ne pogledaju u kalendar i vide da je to period punog Meseca. Koliko god ste radi da to pripišete slučajnostima, varate se. Naučno je dokazano, piše portal elephantjournal, da Pun Mesec utiče na vas.

U periodu Punog Meseca dolazi do oseke zbog uticaja meseca na vodu. Kako je naše telo sastavljeno od 80 procenata vode, naučnici i atrolozi smatraju da se nešto slično dešava i našem telu. Oseka u telu koja utiče na mozak.

Uticaj Punog Meseca može da se oseti preko bubrega. Kako su oni zaduženi za regulaciju tečnosti u organizmu, tokom ovih dana primećujemo njihovu pojačanu aktivnost, kao i poremećaj u varenju i balansu hormona. Može se primetiti i povećanje rizika od pojedinih bakterija, kao što je kandida tokom ovog perioda.

Pun mesec: Simptomi koje možete primetiti

Neki od simptoma koji javljaju su: nadimanje, umor, prehlada, pad imuniteta, povećana glad, opstipacija ili dijareja, škripanje zubima noću, iritacija, osip, poremećaj sna, oscilacije u težini, glavobolje.

Foto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Najpoznatiji parazit kome pogoduje Pun Mesec je Blastocystis Hominis. Simptomi koje on izaziva su migrene, lupanje srca i bol u leđima.

Kako da utvrdite da li vam Pun Mesec stvara tegobe

Ako želite da utvrdite da li i vas „muči“ pun Mesec, ovo biste trebali da uradite. U narednih par nedelja pratite simptome kao što su temperatura, bol, problemi sa zdravljem koje imate i ocenite njihov intenzitet na skali od 1 do 10.

Počnite da pratite ove simptome i beležite kada su oni izraženi, a kada ih nema. Posebnu pažnju obratite na period punog Meseca. Ako primetite pogoršanje nekih simptoma, onda znači da ste u rizičnoj kategoriji i da morate da povedete malo više računa o sebi.

Komentari (0)

Loading