MOGU IZAZVATI SRČANI UDAR: Što pre se rešite OVIH svakodnevnih navika!

Autor:

Lifestyle

27.03.2021

20:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neke od vaših svakodnevnih navika bi mogle uticati na zdravlje srca, a da toga niste svesni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ako znamo da su bolesti srca vodeći uzrok smrtnosti u svetu, valja pripaziti.

Dobra je vest da možete lako uticati na zaštitu zdravlja, ako odbacite neke štetne navike.

Ne proveravate pritisak

Je li vaš pritisak u granicama normale? Jeste li sigurni? Prema pisanju stručnjaka s Harvarda, samo u Americi otprilike 70 posto ljudi pati od hipertenzije, a upravo će to stanje uništiti zidove krvnih sudova i tako povećati šanse da doživite infarkt ali i da će doći do razvoja demencije.

Ne pratite nivo holesterola

Kako starimo, tako telo proizvodi sve više holesterola koji se može taložiti na zidovima krvnih sudova i tako povećati šanse da će doći do infarkta.

Kod žena u menopauzi može doći do toga da se "dobar" holesterol snižava, a onaj loš raste. Stručnjaci savetuju da bi se on morao proveriti svakih 5 godina, ali starije osobe i nešto češće.

Jedete previše zasićenih masnoća

Zadnje informacije koje je nauka pružila glase ovako: namirnice koje su bogate zasićenim masnoćama mogu povisiti LDL (loš) holesterol u krvi što će uveliko povećati rizik od razvoja bolesti srca. Koje su namirnice u pitanju? Crveno meso, piletina s kožicom, a i sir.

Niste aktivni

Smernice za to koliko biste u nedelji trebali vežbati se nisu godinama menjale, a glase: 150 minuta aktivnosti umerenog intenziteta ili 75 minuta intenzivnijeg treninga, plus vežbe snage dva puta u nedelji. Mi smo sigurno da to možete jer hodati, plesati ili vrtlariti i nije tako teško. Ako želite više, trčite, plivajte ili planinarite, piše Ordinacija.hr.

Pijete zaslađena pića

Nije tajna da većina nas unos dnevnih kalorija napravi putem raznih napitaka. Ono što je loše za vaš struk, loše je i za zdravlje. Studija objavljena pre dve godine kaže kako su ovakvi napici povezani s povećanim rizikom od smrti, posebno od kardiovaskularnih bolesti.

Jedete previše slatkiša

Dodani šećeri koji se nalaze u našim omiljenim poslasticama mogu uvelike uticati na razvoj bolesti srca. Američki centar za rak navodi kako muškarci konzumiraju 24 kašičice šećera na dan što je oko 384 kalorija, a profesor s Harvarda, dr. Frenk Hu, nutricionist, navodi kako upravo unos takvih šećera povećava rizik od razvoja bolesti jetre, dijabetesa, upala,  ali i bolesti srca poput infarkta.

Previše alkohola

To da alkohol utiče na zdravlje jetre je dobro dokumentovano, ali prevelik unos će naštetiti i zdravlju srca. Povisiće pritisak, trigliceride, što će dovesti do povećanog rizika za razvoj bolesti srca.

Dijetalna gazirana pića

Istraživanja pokazuju kako osobe koje vole ovakve napitke i ostale koji sadrže veštačke šećere imaju veće šanse da će se kod njih razviti metabolički sindrom – kada telo ima problema s procesuiranjem insulina, što je pak rizik za razvoj dijabetesa. Dijabetes je veliki rizični faktor za razvoj bolesti srca.

Previše spavate

Previše dobre stvari isto nije dobro, a to se odnosi i na san, a posebno kako starimo. Pregled istraživanja, objavljen u magazinu "American Journal of Cardiology" otkrilo je kako više od 8 sati sna može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Devet sati znači umeren rizik, 11 sati sna je povezano sa skoro 44 posto povećanim rizikom od srčanog infarkta.

Izbegavate seks

Ovo je jednostavna navika za menjanje. Istraživanje objavljeno u magazinu "American Journal of Cardiology" otkriva da seks samo jednom mesečno ili manje povišava rizik od kardiovaskularnih bolesti. Iako erektilna disfunkcija može biti simptom bolesti srca, ova je studija otkrila kako povezanost između malo seksa i bolesti srca nema veze s erektilnom disfunkcijom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading