DA LI POČNETE DA KIJATE ČIM VAM "SUNCE UDARI U OČI"!? Pročitajte šta je fotoptarmoza i šta ona govori o stanju vašeg zdravlja!

Autor: Republika

Lifestyle

20.03.2021

20:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeste li ikada osetili da vam je teško da kinete i da vam jedino pogled ka suncu ili sijalici može pružiti olakšanje? Ili, da jednostavno, čim vas sunce "udara u oči" počnete da kijate iako niste bi bolesni niti na nešto alergični!

RepublikaFoto: Photo by Edward Jenner from Pexels

U tom slučaju verovatno imate fotoptarmozu ili sindrom foto-kijanja. Ne brinite, to nije ništa strašno i niste jedini. Zapravo, čak 25 odsto ljudi na planeti oseća takav efekat.

Dakle, zašto nam jako svetlo pomaže da lakše kijamo? Veoma malo istraživanja sprovedeno je na ovu temu, ali u većini slučajeva svodi se na nerve koji kontrolišu kijanje.

Oni su zapravo smešteni veoma blizu nerava koji upravljaju našom reakcijom na jaku svetlost. Ispostavlja se da stimulacija foto-senzitivnih nerava pokreće lančanu reakciju nervnog sistema u regionu gornjeg dela lica.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading