OPREZ! Kreću alergije, a jedan SIMPTOM je isti kao i kod KOVIDA: Dokor objasnio kako da utvrdimo razliku!

Autor:

Lifestyle

18.02.2021

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pacijenti koji su preosetljivi na polen poslednjih dana sve više se žale na respiratorne tegobe. Ali, mnogi su u nedoumici da li je reč o alergijskoj reakciji ili infekciji korona virusom koja daje slične simptome.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dr Žikica Jovičić iz Kliničkog centra Srbije objašnjava kako da razlikujemo alergiju od kovida-19.

- Gubitak čula mirisa je karakterističan za kovid 19, a može da se javi i kod alergija. Ali, kod alergija on je postepen i povezan sa zapušenjem nosa, nikad nije tako nagao i nije propraćen gubitkom čula ukusa – rekao je dr Jovičić za RTS.

On je podsetio da se kod alergija ne javljaju bol, temperatura i malaksalost.

- Osoba koja pati od alergija može da oseća pospanost i da slabije spava, da se budi tokom noći sa simptomima. Opšte stanje loma u organizmu koje prati virusna infekcija, a pogotovu nedostatak vazduha koji je kontinuiran, za razliku od napada koji se javlja kod alergija, može da ukaže na kovid 19 – istakao je Jovičić.

Prema njegovim rečima, ako osoba nije sigurna da li ima alergiju ili kovid 19, trebalo bi da se javi u dom zdravlja i da uradi krvnu sliku, pa i faktore zapaljenja.

- CRP kod alergija nikada nije povišen – naglašava dr Jovićić i dodaje da postoji manji broj pacijenata koji mogu imati i alergiju i kovid 19.

RepublikaFoto: unsplash.com
Foto: Ilustracija

U tom slučaju bi, ističe dr Jovičić, primarno trebalo lečiti kovid 19:

- Ima nekih radova koji govore da lekovi protiv alergije pozitivno utiču, odnosno potpomažu smanjenju intenziteta kovid infekcije, ali je fenomen vrlo blag, na nivou 5 do 10 odsto. Neki lekovi koji se koriste za alergiju, kao lokalni antihistaminici koji se stavljaju u nos, čak po nekim radovima mogu malo da preveniraju razvoj kovid infekcije, mogu da utiču kao neka terapija.

Jovičić kaže da je preporuka da pacijenti koji imaju alergijsku astmu u sklopu kliničke slike alergije na polen nastave sa svojom terapijom.

- Pošto se daju kortikosteroidi kao standardni deo terapije za teže kliničke slike, primećeno je da, iako je u početku bilo mišljenje da će pacijenti sa bronhijalnom astmom imati teže kliničke slike, to, na sreću, nije slučaj. Neka terapija koja se daje za alergiju ima i povoljan efekat prilikom kovid infekcije – zaključio je dr Jovičić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading