RODITELJI, OVO ĆE VAM OLAKŠATI ŽIVOT: Ukusni i hranljivi obroci od kojih deca PRAVILNO RASTU

Autor: Marija Stanić

Lifestyle

05.02.2021

12:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrana koju jedu naša deca ima veliki uticaj na njihov fizički i mentalni razvoj. Zato jela treba da bude zdrava i kvalitetna, ali i ukusno pripremljena da bi se deca radovala obrocima. Nutricionisti savetuju da dete treba da ima tri glavna obroka i najmanje dve užine. Zdrava hrana uopšte ne mora da bude skupa, naprotiv.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za doručak se opredelite za kačamak, koji ne sadrži gluten i ima pozitivan uticaj na celokupno zdravlje, ili jaja pripremljena na različite načine. U ishrani dece ne bi trebalo da budu zastupljene mesne prerađevine poput viršli i pašteta, ali jedan konzervisan proizvod ipak je dozvoljen. To su sardine, koje su prebogate vitaminom E i kalcijumom i obezbeđuju jake kosti. 

 

Deci možete napraviti zdravu domaću paštetu od sardine iz konzerve, sitno seckane glavice crnog luka i malo peršuna.

Sveže sezonsko voće je obavezno u jelovniku svakog deteta, kao i orašasti plodovi, koji su izuzetno bitni za razvoj moždanih ćelija, pa neka to bude izbor za dečje užine. Šećer svedite na minimum i radije se opredelite za poslastice sa suvim voćem, rogačem ili urmama. Najvažnije je da dete za ručak jede kuvana jela od povrća i mesa, koja će obezbediti dovoljno vitamina, minerala, proteina i vlakana.
 

RepublikaFoto: youtube.com/Secerko's Kitchen
Foto: Ilustracija

* Zdrave projice od kukuruznog griza

Sastojci:

150 g kukuruzne palente
3 jaja
200 g brašna
300 g sitnog nemasnog sira
kašičica soli
prašak za pecivo
200 ml jogurta
100 ml suncokretovog ulja.

Priprema:

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Umutiti jaja sve dok ne budu blago penasta i u njih dodati ulje i jogurt, a zatim sve dobro umutiti mikserom. Nakon toga dodati brašno i palentu, so i prašak za pecivo. Kada se svi sastojci dobro izjednače, dodati izmrvljen sir. Smesu sipati u silikonske modlice i peći na 190 stepeni dok ne porumene.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Pitice od heljde sa spanaćem

Sastojci:

500 g heljdinih integralnih kora
400 g očišćenog spanaća
400 g sira
5 jaja
čaša kiselog mleka
kesica praška za pecivo
2 kašičice soli
ulje
ZA PREMAZIVANJE:
žumance
50 ml mleka
2 kašike ulja

Priprema:

Spanać iseckati, staviti ga u dublju posudu i posoliti. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta da pusti vodu, pa ga, rukama, dobro iscediti. Sir izdrobiti viljuškom, dodati jaja, prašak za pecivo i kiselo mleko, pa dodati isceđeni spanać i promešati. Kore podeliti tako da po dve idu u jedan rolat. Uzeti koru i staviti je na radnu površinu. Poprskati je uljem, staviti drugu koru, poprskati je uljem, pa rasporediti po celoj kori deo fila. Saviti pomalo sa jedne i druge strane da ne bi fil iscurio i umotati kore u rolat. Tako spremljeni rolat staviti u podmazan pleh. Na isti način spremiti i druge rolate. Poređane rolate premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Rernu ugrejati na 170 stepeni i staviti pitu da se peče. Kada blago porumeni, smanjiti temperaturu na 160 stepeni i ispeći pitu do kraja. Pečenu pitu izvaditi, pokriti krpom i ostaviti da se prohladi. Prohlađenu pitu iseći na željene komade i poslužiti uz jogurt ili kiselo mleko.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Pilav od belog mesa i povrća

Sastojci:

šolja pirinča
2 filea pilećeg belog mesa
šolja smrznutog graška
2 srednje šargarepe
srednja glavica crnog luka
crvena paprika
malo soli i bibera

Priprema:

U dubljem tiganju izdinstati sitno iseckan crni luk, šargarepu i papriku dok ne omekšaju. Pileće meso iseći na kocke i ubaciti u tiganj da se dinsta s povrćem na tihoj vatri, mešajući oko pet minuta. Malo posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati pirinač i šolju i po vode i mešati dok ne provri. Kada provri, smanjiti temperaturu, ubaciti grašak, poklopiti i ostavite da se kuva oko 15 minuta, dok pirinač ne upije vodu, a zrno bude srednje mekano.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Dečja krem čorbica od povrća

Sastojci:

kg krompira
3 šargarepe
glavica luka
čen belog luka
tikvica
malo celera
maslinovo ulje
so
maslac
kisela pavlaka
peršunov list

Priprema:

Iseckati krompir, šargarepu, luk, tikvice, celer i beli luk. Staviti ih u šerpu i preliti toplom vodom da ogreznu. Tečnosti ne treba da bude mnogo da čorba ne bi bila retka. Kuvati povrće dok potpuno ne omekša. Kad se skuva, dodati maslinovo ulje i malo soli. Kada se povrće malo ohladi, ispasirati ga štapnim mikserom i dodati kockicu maslaca u samo pasiranje. Pre služenja ukrasiti kiselom pavlakom i sitno seckanim peršunovim listom.

RepublikaFoto: twitter.com/KoreChiro

* Sladak kupus sa junetinom

Sastojci:

glavica kupusa
500 g junećeg mesa od ribića, paufleka ili buta
glavica crnog luka
2 krompira
2 šargarepe
pola manjeg celera
peršunov i celerov list
par zrna bibera
100 ml kuvanog paradajza
malo ulja
malo soli i bibera
malo slatke začinske paprike
2 lista lovora

Priprema:

Propržiti usitnjen luk i meso. Zatim staviti trećinu usitnjenog na kocke kupusa, po kupusu rasporediti krompir isečen na kocke i šargarepu na kolutove. Takođe rasporediti pola bibera i lovora, dodati polovinu začina. Staviti ponovo kupus, krompir, šargarepu, začine, lovor i u sredinu celer. Sipati malo paradajza. Na kraju rasporediti kupus koji je preostao. Staviti grančice peršuna i celera, pa sve preliti ostatkom paradajza. Naliti vodom i kuvati oko sat i po vremena od momenta kada jelo proključa.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Mamine ćufte u paradajz-sosu

Sastojci:

ZA ĆUFTE:
500 g mešanog mlevenog mesa
jaje
glavica sitno seckanog crnog luka
čen sitno seckanog belog luka
2 kašike prezli
so i biber
slatka začinska paprika
kašika ulja
ZA SOS:
500 ml soka paradajza
3 čaše vode
50 ml ulja
3 kašike brašna
so
kašika šećera
slatka začinska paprika

Priprema

Izmešati sve navedene sastojke za ćufte i ostaviti najmanje pola sata u frižideru, a zatim oblikovati loptice željene veličine. Propržiti brašno na ulju, dodati paradajz-sok, izmešati i polako dodavati vodu, a zatim i začine. Čim proključa, dodavati jednu po jednu ćuftu, smanjiti temperaturu i kuvati tako na umerenoj vatri oko 40 minuta. Poslužiti uz pire krompir.

RepublikaFoto: pixabay.com

* Kolač od jabuka i rogača
Sastojci:
4 jabuke
kašičica cimeta
4 jaja
vanilin-šećer
pola čaše smeđeg šećera
čaša glatkog brašna
čaša grčkog jogurta
pola čaše ulja
prašak za pecivo
100 g mlevenog rogača

Priprema:

Rernu zagrejati na 200 stepeni. Jabuke oljuštiti, krupnije narendati i posuti cimetom. Odvojiti žumanca od belanaca. Belanca umutiti u čvrst sneg. Žumanca penasto umutiti sa šećerom, zatim dodati ostale sastojke: brašno, jogurt, ulje, prašak za pecivo, jabuke i rogač. Na kraju u smesu ručno umešati sneg od belanaca. Smesu sipati u pleh obložen papirom za pečenje. Kolač je gotov nakon pola sata pečenja, a kada se ohladi, po želji ga preliti glazurom od čokolade.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading