REŠITE SE BOLA: Ruski narodni lekovi za lečenje reume

Lifestyle

12.11.2017

05:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Reumatska oboljenja nikada se u potpunosti ne mogu izlečiti, ali se mogu regulisati kremama i čajevima nastalim od plodova prirode.

RepublikaFoto: pixabay.com
Otarasite se bola u zglobovima

Svaka četvrta osoba u Evropi, ali i u Srbiji, boluje od hroničnog reumatizma. To znači da oko 1.800.000 Srba ima određenu reumatsku bolest - kaže za Srpski telegraf dr Mirjana Lapčević, predsednica Udruženja obolelih od reumatske bolesti Srbije. Ove bolesti nalaze se na prvom mestu po učestalosti među masovnim nezaraznim bolestima i obuhvataju veliki broj različitih zapaljenjskih i degenerativnih oboljenja.

Pod reumatizam spadaju sva oboljenja zglobova, a reumatskih oboljenja ima gotovo 80. Kod nas su posebno izraženi reumatoidni artritis, giht, artroza, lupus, osteoartroza.

Obolevaju i deca

U javnosti se sve vezano za pojam reume pripisuje starosti i ljudima trećeg doba. Međutim, ono što se zanemaruje jeste da od reumatskih bolesti, nažalost, obolevaju i mladi i deca.

- Oko 2.000 dece u Srbiji boluje od reumatoidnog artritisa. Artritis pogađa i mlade ljude, čak i decu. Zbog toga je vrlo važno da roditelji osluškuju šta im njihova deca govore. Posebno ukoliko se dete žali na bolove u kolenu, ali i na konjuktivitis, koji može biti znak reumatoidnog artritisa - objašnjava dr Lapčević.

Određena reumatološka oboljenja, poput lupusa, autoimune, sistemske bolesti koja napada srce, pluća, oči, javljaju se i u 15. godini života. Kako dr Mirjana Lapčević kaže, artritis češće napada žene i javlja se oko 40. godine.

Reumatske bolesti se nikada ne mogu trajno izlečiti, zbog čega je vrlo važno na vreme otkriti ili sprečiti pojavu reume. To pre svega znači da se pri simptomima kao što su zamaranje, groznica, bolovi u zglobovima, moramo javiti lekaru.

- Ukoliko se pravilno ne leči i ako se pacijenti ne jave na vreme, reuma može da skrati život čak i za 10 godina - upozorava dr Lapčević. Ona dodaje da se za reumatske bolesti ne može reći da su nasledne, ali da je veća verovatnoća da će ih dobiti osoba čiji je roditelj imao reumu od one koja se sa ovim oboljenjima nije susretala u svojoj porodici.

Lečenje na - 140 stepeni

Prof. dr Viktor Ivanovič Šiškin, jedan od vodećih reumatologa Rusije, propagira lečenje hladnoćom u kriokomori, odnosno kriosauni.

- Tada se telo hladi zbog delovanja pare tečnog azota. Ovde nije reč o uticaju samog tečnog azota već o dejstvu njegove pare. Za minut i po se temperatura u kriokomori spušta do - 140 stepeni Celzijusa. Pacijent boravi u komori od jedan i po do tri minuta, a sve vreme ga prati lekar. Pod dejstvom hladnoće mobilišu se snage organizma - objašnjava dr Šiškin.

Terapija biljkama, kako savetuju ruski travari, može umnogome da pomogne kod reumatskih bolova. Čičak, jagorčevina i ruzmarin odlični su u borbi protiv ovih bolesti.

Kako je čičak proverena biljka, koju treba uzeti kada se jave bolovi u zglobovima, uzmite kašiku isitnjenog korenja i prelijte sa 300 ml ključale vode. Kuvajte na vodenoj pari 20 minuta, a kada se ohladi procedite. Pijte tri puta dnevno po jednu kašiku pre jela.

Ruzmarin je izvor kalcijuma i gvožđa, deluje protivupalno i ublažava bol od reume. Zbog toga redovno konzumirajte čaj od ove biljke. Dobro analgetičko i protivupalno dejstvo imaju etarska ulja đumbira, eukaliptusa, tuje, bora.

RECEPTI

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading