Ovih 8 stvari mora znati svako ko pije JABUKOVO SIRĆE ili koristi za negu: Možda ste u opasnosti, a da niste ni svesni!

Autor:

Lifestyle

25.12.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako mnoga istraživanjapokazuju da jabukovo sirće ima benefite po zdravlje, važno je upotrebljavati ga na pravilan način, inače može biti potencijalno opasan i sigurno nezdrav.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo morate da znate ako odlučite da ispijate jabukovo sirće!

Sa čime pijete jabukovo sirće?

Ako popijete jabukovo sirće, a zatim odmah nešto drugo popijete ili pojedete kako biste ublažili njegov ukus, trebalo bi dva puta da razmislite. Iako ima puno koristi, ako ga pijete ovako, dobićete više štete nego koristi, piše TheHealthy.

- Zbog kisele prirode jabukovog sirćeta, rizikujete da ono iziritira ili čak ošteti jednjak i želudac. Učinite sebi uslugu i radije razblažite jabukovo sirće u vodi. To će zaštititi ove organe od iritacije i učiniti ga ukusnijim - savetuje kineziolog Met Vejk.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pijete ga odmah nakon jela?

Licencirani nutricionista Elizabet Abel kaže da uzimanje jabukovog sirćeta na prazan stomak može da pruži dodatne benefite, ali kada se uzima neposredno pre jela, kako bi se hrana lakše svarila, što naročito pomaže starijim osobama koji imaju umanjeno lučenje želudačnih sokova. Ona predlaže i da konzumirate jabukovo sirće kao preliv za salatu, jer ćete tako pokupiti najbolje iz njega.

Pazite sa udisanjem

Jabukovo sirće može da izazove neprijatne reakcije u nosu i očima, pa nije preporučljivo unositi se blizu i udisati miris. Pazite i da ga ne udišete, ili bar ne duboko, dok ga ispijate. Sirće je ipak sirće, iako je jabukovo, savetuje Abel. I ona preporučuje razređivanje u vodi, koje će između ostalog pomoći i da zaštitite zubnu gleđ.

Uzimajte jabukovo sirće u gutljajima

Jabukovo sirće je vrlo kisela supstanca, pa se savetuje da se ispija u gutljajima, nikako veća količina odjednom, kao što pijemo vodu. Najbolje je piti ga na slamčicu, kako bi imalo što manje kontakta sa usnom šupljinom i zubima. Pola sata nakon konzumiranja dobro je oprati zube.

Ne počinjite sa velikom količinom

I dobre stvari prave štetu kada se sa njima preteruje, pa je isti slučaj sa jabukovim sirćetom. Abel savetuje da počnete sa malom količinom, kako biste izbegli osećaj pečenja u stomaku i druge neprijatne simptome, čak iako ga razblažujete vodom. 

 

 

 

Ne uzimajte ga pred spavanje

Ovo je loša ideja, jer nećete moći da zaspite ako se pojavi neki od navedenih neželjenih efekata. "Kad god da pijete jabukovo sirće, trebalo bi da budete u uspravnom ili sedećem položaju bar narednih pola sata", savetuje Laura Stiks, naturopata i klinički hipnoterapeut.

Šta ako imate heliko bakteriju

Jabukovo sirće ovde može da pogorša stvari. Ova bakterija vezuje se za čireve u želucu, a jabukovo sirće može samo da pogorša iritaciju, upozorava Abel.

Saveznik za lepotu?

Mnogi koriste jabukovo sirće za negu kože lica protiv akni, a poznat je i tretman za uklanjanje peruti. Za šta god da ga koristite kada je u pitanju ljepota, dobro je da jabukovo sirće u svakom slučaju razblažite.

- Dugotrajna izloženost jabukovom sirćetu, koje je izuzetno kiselo, može zapravo da ubije ćelije kože, ošteti kožu lica, čak i da izazove opekotine -  upozorava njujorški ekspert za negu lepote Caleb Bake.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading