Nokti otkrivaju kakvog ste zdravlja: Neki problemi se rešavaju lako, a za neke morate da posetite lekara

Autor: Republika

Lifestyle

26.09.2020

03:25

Pojave na noktima mogu otkriti u kakvom se stanju nalazi naš organizam. Ukoliko su mekani, lako se lome, najverovatnije je da vam fali protenina. Ali, šta ako se na noktima pojavljuju bele ili crne mrlje?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nutricionistica iz Australije, Fiona Tuk, otkrila je nekoliko promena na noktima koje nikako ne bi trebalo ignorisati i na šta tačno ukazuju. 

Bele mrlje

Postoji jedna teorija koja kaže da se one javljaju kada nam nedostaje kalcijima, ali iako je to tačno ima i puno drugih uzroka. Nedostatak cinka, loša ishrana, ali mogu biti i posledica konstantnog odlaska na ugradnju noktiju i manikir. Ove probleme vrlo lako možete rešiti promenom hrane koju konzumirate i pauzom od geliranja i lakiranja noktiju.

 

 

 

Plavi nokti

U hladnijim danima nokti znaju da poplave i to nije ništa neobično, ne treba brinuti, već staviti rukavice i problem će se rešiti. S druge strane, razlog može biti manjak gvožđa u organizmu.

- Krv se muči s cirkulisanjem po telu - rekla je Fiona i dodala da nedostatak gvožđa može dovesti do anemije, pa savjetuje da ga kod ove pojave hitno počnete da unosite hranu bogatu gvožđem.

Ispucali i žuti nokti

Pušačima su neretko nokti žuti, pa čak i blago ispucali, ali ako ste primijetili da vam nokti teško rastu i da su postali deblji, to može ukazivati na artritis. Takođe, žuta boja noktiju može biti posledica plućnih bolesti. Ako ovo stanje dugo ne prolazi, obavezno posetite lekara.

Crne mrlje

Ako ste zgnječili nokat zatvarajući neku fioku ili vam je nešto palo na njega, nemojte brinuti. Stvorio se podliv krvi koji može iz ljubičaste preći u crnu boju, ali proći će. Ipak, ako su se crne mrlje počele javljati odjednom i ne prolaze, hitno se obratite lekaru jer to može ukazivati na melanom i pojavu raka kože. 

 

 

 

Tanki i meki nokti

Nokti vam se lako lome i dosta su mekani na dodir? Moguće je da vam nedostaje proteina. Važno je u svakom obroku imati porciju proteina veličine šake, ali i unositi dovoljno vitamina D i A u organizam. Za D vitamin možete se izložiti suncu, a vitamin A unesite putem zelenog povrća i šargarepe. 

Suvi nokti

Oni obično ukazuju na premali unos vode. Iako se doza koju treba uneti razlikuje od osobe do osobe, potrudite se da pijete vode više nego što je to uobičajeno za vašu dnevnu rutinu.

 

Komentari (0)

Loading