Da li je zaista zdravo popiti čašu vina pred spavanje?

Autor:

Lifestyle

06.09.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

DOK jedni tvrde da je čaša piva ili vina pred san poželjna, kako bi se opustili i lakše zaspali, austrijski lekar dr. Hademar Bankhofer kaže da alkohol postiže sasvim suprotan efekat.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- On remeti san, jer posle sat do sat i po donosi prijatno opuštanje, ali za zdrav san je potreban postepeni tok od nekoliko faza - prvo ide "utonuće", zatim lak, pa dubok san i na kraju REM faza - objašnjava profesor Bankhofer.

Pod uticajem alkohola dolazi do poremećaja ovih faza. U prvoj polovini noći, pod uticajem alkohola, osoba spava kao da je u komi, u jutarnjim satima san je nemiran, zbog čega se dešava da se čovek prerano probudi i više ne može zaspati.

 

Mozak zato nije u stanju da sakupi novu energiju, pa se ujutru osećamo samlevenim i sa manjkom energije. Zato ovaj stručnjak savetuje da se posle 19 sati ne konzumira alkohol, niti bilo koje piće koje sadrži kofein.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading