Ozbiljni znakovi da imate policistične jajnike: Ukoliko osetite OVE SIMPTOME, što pre posetite lekara!

Autor: Stil.kurir.rs, Republika

Lifestyle

02.09.2020

00:15

Hormoni su nužno zlo. Ovo hemijski glasnici našeg tela koordinišu velikim i malim procesima, od metabolizma i plodnosti do rasta dlaka i koliko često morate ići u toalet. No, nažalost, skloni su i lošem ponašanju.

pexels.com
Foto: Ilustracija

Jedna od najčešćih vrsta hormonalnog problema je sindrom policističnih jajnika, reproduktivni problem koji pogađa između 8 i 20 posto žena. To se događa kada žene imaju višak androgena, ili muških hormona.

Kao što ime sugeriše, mnoge žene razvijaju ciste na jajnicima. Mnoge čak i ne znaju da imaju sindrom policističnih jajnika, a to je zato što se sindrom, kažu stručnjaci, pojavljuje kao kombinacija brojnih različitih simptoma i stoga je ovo stanje teško dijagnostifikovati.

Ovo su znakovi zbog kojih biste trebali da razgovarate sa svojim doktorom.

Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash
Foto: Ilustracija

Neredovne menstruacije

Ne sećate se kad ste imali zadnju menstruaciju? To bi mogao da bude znak policističnih jajnika. U dijagnostici se koriste tri glavna simptoma, a neredovna menstruacija je glavni znak. Ne samo da žene s policističnim jajnicima imaju visok nivo muških hormona, već i njihovi jajnici ne mogu da proizvedu dovoljno progesterona (ženski hormon) da bi imale normalan menstrualni ciklus.

Ne možete da se rešite akni (a niste u pubertetu)

Lice prepuno bubuljica je simptom broj 2 u dobijanju službene dijagnoze. Budući da hormoni u pubertetu često uzrokuju akne, razumljivo je da bi višak hormona uzrokovan ovim sindromom učinio isto.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dlake na neočekivanim mestima

Ako imate malo dlaka na bradi, ne brinite. Nekoliko dlačica verovatno nije znak policističnih jajnika, ali ako 'bujaju' na bradi, bokovima, gornjim usnama ili drugim mestima gde ne očekujete, posetite doktora.

Preterana dlakavost, odnosno hirzutizam treći je glavni simptom sindroma policističnih jajnika.

Gubitak dlaka na mestima na kojima ne želite

Dok povišen nivo androgena može dovesti do dlakavosti na mestima na kojima ne želite, nažalost, to takođe može uzrokovati gubitak kose. Naime visoka koncentracija hormona dovodi do primetnog slabljenja korena dlake. Rast nivoa androgena utiče negativno na rast kose i izaziva alopeciju. To se ipak ne događa baš u svakom slučaju.

 

 

 

Ne možete da zatrudnite

Sindrom policističnih jajnika je vodeći uzrok neplodnosti. Kada vaše telo ne stvara dovoljno progesterona za potpuni menstrualni ciklus, dolazi do pretvaranja nerazvijenih jajašca u ciste. Ciste tada sprečavaju zdrava jajašca da putuju niz vaše jajovodne cevi do materice.

Imate predijabetes, ili dijabetes tipa 2

Iako lekari nisu potpuno sigurni zašto, sindrom policističnih jajnika je povezan s insulinskom rezistencijom (ćelija ne mogu pravilno da koriste insulin što dovodi do visokog šećera u krvi). Tokom vremena, i ako se ne leči, to može uzrokovati dijabetes tipa 2.

Ugojili ste se

Razmislite. Jeste li u jednom trenutku u vašem životu brzo i neočekivano dobili kilograme? Ovaj sindrom bi mogao da bude krivac, pogotovo ako vam je teško da sada izgubite te kilograme.

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Težina ne bi trebala biti jedini simptom za dijagnozu, ali može biti jedan od višestrukih znakova da se nešto događa. I policistični jajnici specifično uzrokuju debljanje u gornjem delu tela i stomaka.

Šta možete da učinite?

Ako ste primetili nekoliko simptoma - posebno neredovne menstruacije, akne i dlakavost - posetite lekara. Nažalost, nema standardnog lečenja i tretmani su vrlo personalizovani. Lekari trenutno predlažu kombinaciju lekova i promenu životnih navika kako bi se lečili simptomi koje imate.

Komentari (0)

Loading