Savet ginekologa svim ženama: PET najvažnijih pravila za korišćenje vaginaleta koje morate znati!

Autor:

Lifestyle

28.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vaginalete se koriste za lečenje vaginalnih infekcija, a sve što trebate znati o njihovoj primeni u kratkom vodiču za korišćenje vaginaleta otkriva ginekolog.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovih pet važnih pravila ističe ginekolog, dr. sc. Jasenka Grujić.

1. Vaginalete valja stavljati u vaginu uveče pre spavanja, dovoljno duboko (uvesti oprezno u vaginu aplikator ili prstom gurnuti vaginaletu što dublje).


Naravno da pre stavljanja treba dobro oprati ruke, ali i vaginalni i analni deo. U trudnoći savetujem oprez, dovoljno je vaginaletu staviti oko 5 centimetara od ulaza, kaže ginekolog dr. sc. Jasenka Grujić.

Neke se vaginalete mogu koristiti i u vreme menstruacije, što piše u uputstvima za pojedini lek. Ne savetuje se kupanje (bazen, kada, more...) dok traje lečenje vaginaletama.

Pri stavljanju vaginaleta savetuje položaj koji može osigurati lakše umetanje.

 

 


2. Valja razlikovati lekove koji se stavljaju u vaginu kako bi se resorbirali kroz tkivo vagine u krv (kontracepcijski prsten, druge vrste lekova) i lekove koji deluju lokalno na uzročnike upale u vagini.

 

Kada se govori o vaginaletama, najčešće se misli na ove druge lekove.

Na tržištu postoje mnogi preparati.

Razlikujemo monokomponentne i višekomponentne vaginalete. Monokomponentni deluju na anaerobne bakterije i stanje koje zovemo bakterijskom vaginozom te na trihomonas, dok višekomponentni lekovi deluju na gljivice i razne bakterije, objašnjava Grujić.

 


3. Mnoge žene prekinu lečenje prerano, odnosno čim im je bolje, zato preferiram vaginalete koje se stavljaju jednokratno.

Svakako je nužno držati se uputstva o dužini primene i vremenu kada se vaginaleta stavlja u vaginu, napominja Grujić.

4. Postoje i vaginalete koje se izdaju bez recepta. Iako nije verovatno da bi produženo lečenje štetilo, ako nakon provedene terapijske doze pacijentkinja ne oseti poboljšanje, valja razmotriti dijagnozu zbog koje su vaginalete propisane i javiti se na ponovni pregled.

5. U vreme korišćenja vaginaleta seksualni odnos nije zabranjen, ali se ne preporučuje zbog nelagode koju žena oseti, a koja je povezana s upalom. Uz preporuku lekara vaginalete se koriste i u trudnoći, piše zadovoljna.dnevnik.hr.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading