VEŽBANJE LETI: SEDAM čestih GREŠAKA koje mogu biti OPASNE po zdravlje!

Autor:

Lifestyle

02.07.2020

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Tokom vežbanja u letnjim mesecima često pravimo greške koje mogu biti opasne po naše zdravlje.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Sparina i visoka temperatura nisu bezopasne zbog čega je dobro biti upoznat sa stvarima koje nije dobro činiti - tako ćete znati da ih izbegnete i ostanete sigurni. 

Nakon jeseni i zime koje mnogi provedu vežbajući u zatvorenom, leti se povećava broj treniga napolju. U nastavku zato pročitajte popis najčešćih grešaka koje se u takvim situacijama događaju - pre nego se bacite na vežbanje, piše "Zadovoljna.hr".

1. Izbegavanje vode sve dok ne osetite žeđ

Nemojte da pijete vodu tek kada osetite žeđ. Tokom letnjih treninga na otvorenom telo koristi vodu kako bi regulisalo temperaturu. Ako ne unosite dovoljno tečnosti, javlja se umor i vaša sposobnost nije na nivou na kom bi inače bila.

Zato tokom treninga uvek imajte flašu vode sa sobom. Takođe, važno je i da celi dan unosite dovoljno tečnosti bez obzira na treninge..

2. Preskakanje nanošenja zaštitnog faktora

Čak i kada je napolju oblačno, letnje sunce je tu. Zato kada odlazite na trening na otvorenom zaštitite kožu zaštitnim faktorom - neka taj SPF bude 30 i viši i nanosite ga svaka dva sata ako umereno vežbate ili svakih 45 do 60 minuta ako je vaš trening intenzivniji.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. Neproveravanja sata

Kada je u pitanju vežbanje napolju, leti temperature rastu mnogo brže nego inače zbog čega je dobro izbegavati treninge barem između 10 i 17 časova. Najbolje je trening odraditi u ranim jutarnjim časovima ili uveče kada temperature padnu. Za trening birajte mesta u hladu na kojima nećete biti na direktnoj sunčevoj svetlosti.

4. Nošenje neprikladne odeće

Poliester, odeća koja se lepi za kožu... To nisu najbolji izbori za letne treninge. Umesto toga, nosite širu odeću, napravljenu od prikladnih materijala svetlijih boja koja vas neće dodatno gušiti.

5. Škrtarenje s elektrolitima

Više temperature obično znače više znojenja, što se može pretvoriti u gubitak elektrolita. Ako celo leto planirate ozbiljno trenirati na otvorenom, moraćete da ih nadoknadite.

Naravno, birajte zdravije opcije pomoću kojih ćete to ostvariti. Možete malo više posoliti hranu, pa čak i u vašu flašu s vodom dodati malo soli koja je vrlo važna jer se natrijum koji se u njoj nalazi veže za vodu i pomaže u održavanju ravnoteže telesnih tečnosti.

Nizak nivo soli u telu može dovesti do umora i otečenosti, posebno kod žena.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. Zadržavanje zimskih standarda

Ako na primer na vaš najbolji dan istrčite kilometar za pet i po minuta ili odradite intenzivni kružni trening za 20 minuta, nemojte očekivati iste rezultate i u letnjim mesecima. Kada temperature porastu, normalno je da vaš učinak bude nešto slabiji, posebno kada su u pitanju kardio-treninzi.

Pokušaj da zadržite iste rezultate kao u klimatizovanoj teretani ili u danu sa savršenim vremenskim uslovima može vas lako dovesti do razočaranja. Umesto toga, u vreme visokih vrućina postavite drugačije standarde i budite realni s rekordima.

7. Neproveravanje vremenske prognoze

Ako vežbate na otvorenom u zimskim mesecima verovatno proveravate vremensku prognozu kako biste znali šta da očekujete. Istu naviku trebate da zadržite i i tokom leta. Proveravajte nivo vlažnosti, mogućnost toplotnih udara... Ako je potrebno preskočite trening. Slušajte savete stručnjaka.

I za kraj, mnogi u letnjim mesecima posebnu pažnju posvećuju fizičkom izgledu. Želja da izgledate dobro je razumljiva, međutim, ona ne sme biti bitnija od brige za vaše zdravlje. Nemojte preterivati i ignorisati iscrpljenost. Umor, vrtoglavice, mučnine i tako dalje, nisu nešto što biste trebali da ignorišete. Slušajte svoje telo i zaustavite se kad je to potrebno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading