RODITELJSKE MUKE: Kako da ublažite grčeve kod beba

Lifestyle

22.10.2017

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Grčevi u stomaku česta su boljka tek rođenih beba, ali medicina i dalje ne zna njihov uzrok.

 

Pomozite bebi da mirno spava

Ipak, pedijatri savetuju više metoda uz koje se ovaj buran period u najranijem odrastanju može prebroditi. Za početak, piše ruski časopis Dom, treba razaznati da li su baš grčevi uzrok bebinog plača.

Pravilo trojke

- Grčeve odlikuje takozvano pravilo trojke. Ako plač traje najmanje tri sata dnevno, tri dana u nedelji, tokom tri nedelje, onda je najverovatnije reč o grčevima u stomaku ili kolikama - objašnjavaju u ruskom časopisu Dom.

Pored toga, odojče će imati napet abdomen, a nožice će uporno privlačiti prema stomaku. Plač će biti specifičan. Primera radi, ako se beba smiri nakon obroka, onda sigurno nije plakala zbog grčeva. Takođe, ako plače posle obroka, ali se smiri nakon nošenja i podrigivanja, onda se verovatno samo nagutala vazduha.

- Napad plača usled grčeva ne bi trebalo da traje duže od tri sata, a sami grčevi najčešće potpuno prestaju do petog meseca. Ipak, važno je znati da pravila nema - piše ruski Dom.

Od lekova, bebama se u ovom slučaju uglavnom prepisuju kapi na bazi probiotika. Međutim, oni neće biti efikasni ako se kod deteta nije dovoljno razvila crevna flora. Zato ruski pedijatri, pre svega, preporučuju laganu masažu stomaka.

Pomažu i čajevi

Jedna od njih podrazumeva da utrljate malo maslinovog ulja između prstiju. Bebu postavite u položaj na leđa i počnite blagu masažu stomaka vrhovima dva prsta, u pravcu kazaljke na satu, od pupka ka spolja. Postepeno povećavajte krugove. Postupak ponavljajte onoliko često koliko bebi prija. Bebu ovako možete masirati sat vremena pre nego što obično počne da plače, ali nikako nemojte neposredno nakon obroka. Takođe, masaža se ne sme raditi ako rana od pupka nije potpuno zarasla.

Ako osetite da je stomak još napet, možete uzeti toplo jastuče napunjeno morskom solju i time uraditi drenažu. Ruski pedijatri preporučuju i da osluškujete svoje dete. Ako ono u bilo kom trenutku pokaže da mu nešto ne prija, s tim odmah prekinite.

Kod grčeva u stomaku efikasni mogu biti i čajevi, ali ne svi. Preporučuju se oni koji sadrže ekstrakte kima, komorača i anisa, koji su originalno proizvedeni i upakovani. Postoje i kapi na bazi ovih supstanci koje se takođe mogu koristiti. Tu su i kapi koje sadrže simetikon. On deluje direktno u crevima, a nema neželjenih efekata. 

 

Saveti za stariju decu

Dr Elena Korsun, doktor medicinskih nauka, docent na katedri za fitoterapiju moskovskog univerziteta RUDN, smatra da svi od sedam godina pa naviše koji imaju problem s grčevima u stomaku pre spavanja treba da piju određene čajeve.

- Svima, pa čak i deci od sedam-osam godina, uveče treba davati čajeve od nane, matičnjaka, žalfije i lipe. Ovi čajevi podržavaju imunitet, eliminišu spazme sitnih krvnih sudova, prirodnim putem čiste sluzokožu. Osim toga, cvet lipe spasava od hipoksije mozga (nedostatka kiseonika), blago umiruje i omogućava prijatan san - smatra Korsun.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading