Naučnici otkrili koje su to najbolje vežbe za zdravlje i dugovečnost

Autor:

Lifestyle

29.06.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stručnjaci iz medicine slažu se u tome da je za dug i zdrav život potrebno imati uravnoteženu ishranu, izbegavati duvan i alkohol i redovno praktikovati fizičku aktivnost.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada je u pitanju trening, sada i tu postoji saglasnost naučnika. Prema najnovijim istraživanjima, joga je oblik fizičke aktivnosti koji je najbolji za zdravlje i doprinosi produžetku ljudskog veka.

Nacionalana zdravstvena služba iz Velike Britanije preporučujue ljudima da što češće upražnjavaju aktivnosti koje podstiču rad svih većih mišićnih grupa te da se tokom nedelje najmanje 150 minuta bave umerenom aktivnošću ili 75 minuta vežbaju intenzivno.

Joga je jedan tip vežbi koji člnovi ove organizacije posebno preporučuju. Ova drevna veština iz Indije uključuje vežbe disanja, meditacije te poze koje su osmišljene za podsticanje relaksacije i oslobađanje od stresa. 

Pored ovih benefita, istraživanjima je utrvđeno da je joga odlična i kada je očuvanje zdravlja srca u pitanju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Vežbe joge su izuzetno korisne za očuvanje zdravlja srca

Studija koja je pratila ispitanike starije od 40 godina pokazala je da su oni koji su vežbali jogu imali niže vrednosti krvnog pritiska i otkucaja srca od onih koji nisu upražnjavali ovu aktivnost. Ovo je izuzetno važno kada se u obzir ima činjenica da čak i malo povišene vrednosti krvnog pritiska mogu imati štetne posledice za srce.

Jedna druga studija je pokazala da je uključivanje joge u svakodnevnu aktivnost usporilo napredovanje srčanih bolesti kod onih kod kojih su već patili od neke vrste oboljenja kardiovaskularnog sistema. Tokom godinu dana, na 113 ispitanika su praćenje promene koje izaziva joga, promene ishrane i upravljanja stresom. Rezultati studije su bili vrlo iznenađujući: kod ispitanika je zabeležen pad holesterola za 23 odsto, a čak kod 47 odsto učesnika studije primićeno je zaustavljanje progresije bolesti.

Glosa Centar - Naslov

Osnovni cilj joge jeste pronalaženje duhovnog mira i smanjenje nivoa stresa, koji je vrlo značajan faktor rizika kada su u pitanju kardiovaskularna oboljenja. Pored toga, ova drevna veština pomaže i u sprečavanju upalnih procesa u organizmu koji takođe predstavljaju opasnost za pojavu raznih bolesti, ili, ukoliko se ne primete na vreme, mogu preći u hroničan oblik što može da naruši kvalitet života.

Studija je pratila 112 ispitanika, podeljenih u dve grupe, tokom 12 nedelja praktikovanja joge. Nakon što je istraživanje zavrešeno, zdravstvenim pregledom učesnika u studiji ustanovljeno je da oni koji su vežbali jogu, imaju mnogo manje upalnih markera u krvi. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Joga smanjuje nivo stresa koji predstavlja veliki rizik za brojne bolesti

Na osnovu ovih studija, ali i ranijih istraživanja, koji su nedvosmisleno ukazivali na zdravstvene benefite joge, naučnici su postigli saglasnost oko toga da praktikovanje ove veštine predstavlja najbolji način očuvanja zdravlja i dugovečnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading