Ovaj doručak vratiće vaš organizam na fabrička podešavanja: Toksini IZBAČENI, creva OČIŠĆENA, a obim struka će biti SMANJEN!

Autor:

Lifestyle

06.06.2020

08:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dosadio vam je uobičajeni doručak koji se uglavnom sastoji iz parčeta hleba, jaja, nekog namaza i šunke? Neki ljudi jednostavno svrate i do pekare pa kupe koje lisnato pecivo jer, je l te, to je najbrže rešenje da se utoli glad?! A ne razmišljaju koje sve posledice dogogodišnje praktikovanje takvog doručka može da ima po Vaš organizam... Pa ko ima problema sa crevima i opstipacijom, ako kreće na dijetu, ako ne znate šta ćete za doručak (a da naravno nije ono prethodno navedeno), evo primera. U nastavku teksta dajemo Vam recept jednog savršenog doručka koji će vas preporoditi a on se zove "Čistač musli"!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naziv dolazi od funkcije ove vrste muslija – ovo je doručak koji čisti creva.

Ovako koncipiran musli reguliše peristaltiku creva i normalizuju stolicu, što je bitno kod osoba koje imaju opstipaciju i nemaju stolicu svaki dan.

Industrijski musli najčešće nema ovu funkciju, jer je često prepun šećera i drugih aditiva.

 

 

RECEPT ZA "ČISTAČ MUSLI"

Sastojci:

  • Ovsene pahuljice – 3 do 5 kašika (mogu i neke druge vrste pahuljica – ražene, zobene, heljdine pahuljice)
  • Speltine mekinje – 1 kašika
  • Čia seme – 2-3 kašike
  • Sojino mleko od vanile ili čokolade a može i neko drugo mleko ili jogurt, može i neki prirodni sok od povrća ili voća, sve po želji – 3 do 5 dl
  • Jabuka, mala ili pola jabuke, neprskana, domaća, bez ljuštenja kožice jabuke – iseckati je na sitne komadiće ili izrendati. Može umesto jabuke banana, ili neko drugo vlaknasto voće.
  • Ostalo po želji – cimet, rendani kokos, lomljeni lešnik, mleveno laneno seme, biljni proteini, voće u prahu, alge, trave u prahu, začini, suvo grožđe itd.

NAPOMENA: Ko ima insulinsku rezistenciju ili predijabetično stanje, kome šećer u krvi varira, neka stavi kašičicu cimeta u musli kako mu "Čistač musli" ne bi podizao šećer i insulin u krvi. Takođe, u ovom slučaju ne treba stavljati suvo voće (urme, grožđe, šljive, smokve) jer ono ima visok glikemijski indeks.

 

 

Priprema: Bitno je prvo čia seme preliti mlekom i ostaviti preko noći da čia seme nabubri. Čia seme bubri od tečnosti i postaje sluzavo ali se može slepiti ako se dobro ne promeša. Kada stavljate čia seme u tečnost, nekoliko minuta mešajte dok seme ne počne da upija tečnost, da ne bi ostalo slepljeno u grudvicama.

Zavisno od kvaliteta čia semena ono može brže i više da bubri ili sporije. U svakom slučaju nikada nemojte jesti suvo čia seme jer može da vam blokira creva, ono mora najmanje 3 sata da odstoji u tečnosti. Najbolje je ostaviti ga preko noći ili tokom dana da odstoji.

Ujutru u čia seme dodati ostale sastojke po želji, sačekati da pahuljice upiju tečnost, pa pojesti. Preporuka je jesti ovaj musli što ranije ujutro, kako bi i stolica krenula ranije.

Za one koji misle da im ni ovo neće pomoći, samo budite strpljivi i nakon par dana će creva proraditi. Kod najupornijih zastoja stolice možete dodati i jednu kašiku psilijum semena pre konzumacije, ono se brzo natapa i dodatno deluje na peristaltiku creva.

Ako vam je ova porcija prevelika, samo prepolovite količinu sastojaka pri spremanju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading